Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE: Lijekovi za žgaravicu i probavu vam mogu uzrokovati rak želuca

ISTRAŽIVANJE: Lijekovi za žgaravicu i probavu vam mogu uzrokovati rak želuca

zgaravica-lijekNova studija je otkrila da je dugotrajna uporaba lijekova za smanjenje želučane kiseline više nego udvostručuje rizik od razvoju raka želuca

Prema izvješću, objavljenom u časopisu ‘Gut’, inhibitori protonske pumpe (IPP), koji se obično koriste za liječenje viška kiseline i drugih želučanih problema, povećavaju rizik od razvoja smrtonosnog gastrointestinalnog tumora.

Inhibitori protonske pumpe (IPP) poput lijekova Prilosec, Prevacid i Protonix, koji su ili propisani od strane liječnika ili se mogu kupiti u dučanu, imaju za cilj uništiti bakterije Helicobacter pylori, koja je odgovorna za uzrokovanje čira na želucu, i također su faktor rizika za dobivanje raka želuca. IPP u kombinaciji sa ta dva antibiotika, propisuju se od strane liječnika da bi uništili probavne bakterije.

Međutim, istraživači su primijetili da pacijenti koji su uništili probavne bakterije uz pomoć IPP-a, i koji i dalje uzimaju lijek – mogu razviti rak želuca.

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Hong Kongu i University College London, to može biti zbog dugotrajne primjene PPI-a nakon iskorjenjivanja bakterija koje uzrokuju rak.

To je „prva studija koja pokazuje da dugoročno korištenje PPI-a, čak i nakon uspješne terapije uništenja bakterije Helicobacter pylori, je još uvijek povezano sa povećanim rizikom od raka želuca”, navodi se u studiji.

Studija je pregledala medicinske kartone 63.397 pacijenta. Neki od sudionika istraživanja su u liječenju primali samo PPI, a drugi različite vrste lijekova, uključujući i antagoniste histaminskih H2 receptora, koji blokiraju histamin na receptorima histamina u želucu.

Pet posto sudionika (3271) je uzimalo PPI u prosjeku tri godine tijekom istraživanju, dok je 21.729 ljudi uzimalo H2 blokatore.

„Uzimanje IPP-a je bilo povezano sa više nego 100%-tnim povećanjem rizika od razvoja raka želuca, uzimanje H2 blokatora nije bilo povezano sa takvim povećanjem rizika”, kaže se u studiji.

Osim toga, rizik od razvoja raka ovisi koliko često sudionici uzimaju PPI.

„Korištenje IPP u dužem vremenskom periodu, uzrokuje veći rizik od razvoja raka želuca, čak i do pet puta veći rizik nakon u više od godinu dana, i do šest puta nakon dvije ili više godina, i čak do osam puta nakon tri ili više godina uzimanja„ – navodi se u studiji.

Autori studije su zaključili da liječnici „moraju biti oprezni prilikom propisivanja dugoročnog uzimanja lijekova PPI.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,