Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » EKSKLUZIVNO: 12 najnovijih zahtjeva MMF-a za potpuno uni┼ítenje Hrvatske

EKSKLUZIVNO: 12 najnovijih zahtjeva MMF-a za potpuno uništenje Hrvatske

mmf-hrvatskaNe provedete li klju─Źne strukturne reforme, rast hrvatske ekonomije usporit ─çe do 2020. godine na oko dva posto i bit ─çe upola ni┼żi od rasta koji ─çe ostvarivati ostale tranzicijske zemlje

To ─çe jo┼í vi┼íe pove─çati razliku u razvijenosti izme─Ĺu Hrvatske i ostatka EU, temeljna je poruka misije MMF-a na kraju njihova redovitog posjeta Hrvatskoj.

Sa┼żeto, MMF ostavlja dvanaest ozbiljnih preporuka i zadataka koji idu za tim da se dr┼żava bolje organizira i javna sredstva tro┼íi racionalnije kako bi se otvorio prostor za ve─çe zapo┼íljavanje, investicije i pove─çanje dohotka. Hrvatsko gospodarstvo, ka┼żu, raste na krilima turizma i potro┼ínje oko tri posto, ┼íto je dobro, ali trebaju nam i investicije, pi┼íe Ve─Źernji list.

Previ┼íe ─Źinovnika

MMF kod porezne politike ide kontra prevladavaju─çeg mi┼íljenja u zemlji te tvrdi da bi ÔÇťsuvremen i pravedniji porez na imovinuÔÇŁ otvorio prostor za smanjenje poreza koji su manje poticajni za rast, prije svega porez na pla─çe, parafiskalne namete pa i PDV.

Kod takvog se poreza, kazao je ┼íef misije za hrvatsku Khaled Sakr, mogu predvidjeti olak┼íice ili izuze─ça za starije, socijalne slu─Źajeve. No, op─çenito i socijalni su transferi jedno od podru─Źja koje treba reformirati.

Njih treba bolje usmjeravati i racionalizirati da bi se smanjilo destimuliranje rada i ujedno za┼ítitile ranjive skupine ÔÇô naveo je Sakr.

MMF tako─Ĺer podsje─ça na mjere i reforme koje je Plenkovi─çeva Vlada navela u Programu konvergencije te ga ÔÇťpoti─ŹeÔÇŁ da krene s njima. ÔÇô Posebno treba istaknuti kako ograni─Źavanje rasta ve─ç ionako visoke mase pla─ça zahtijeva provedbu reforme dr┼żavne uprave, kojom bi se postupno smanjio velik broj zaposlenih u javnom sektoru i omogu─çilo nagra─Ĺivanje prema u─Źinku te time pridonijelo pobolj┼íanju pru┼żanja javnih usluga ÔÇô isti─Źe misija MMF-a.

Nadalje, treba pove─çati doprinose za dopunsko zdravstveno osiguranje i pobolj┼íati prikupljanje dopunskog ukidanjem izuze─ça koje je predvi─Ĺeno za invalide, u─Źenike, studente, nezaposlene, socijalne slu─Źajeve… Mirovinski sustav tako─Ĺer je na neodr┼żivoj putanji pa je nu┼żno provesti klju─Źne reforme da bi se rije┼íile stalno prisutne neravnote┼że. Bilo bi posebno va┼żno uvesti planirana postupna pove─çanja dobi za umirovljenje i smanjiti izda┼íne poticaje za prijevremeno umirovljenje.

MMF ima razumijevanja za razloge zbog kojih je Vlada donijela lex Agrokor jer se i u drugim zemljama tvrtke te veli─Źine restrukturiraju po posebnim propisima.

Utjecaj krize Agrokora zasad je pod kontrolom, ali njegovo restrukturiranje i dalje traje, pa bi se jo┼í uvijek mogli pojaviti negativni rizici. Ostali negativni rizici za rast BDP-a uklju─Źuju daljnje ka┼ínjenje s provedbom strukturnih i fiskalnih reformi, navodi MMF koji vjeruje da ─çe hrvatska ekonomija ove godine rasti 3,1 posto, no idu─çe bi usporila na 2,8 posto.


Trenuta─Źni uzlet trebalo bi iskoristiti za daljnju provedbu strukturnih reformi. Najprije bi trebalo smanjiti restriktivnost propisa o privremenom zapo┼íljavanju te o zapo┼íljavanju i smanjenju broja zaposlenika u cilju smanjenja tro┼íkova.

Racionaliziranjem i boljim usmjeravanjem socijalnih davanja pove─çali bi se poticaji za prihva─çanje posla, a pobolj┼íanje usluga skrbi o djeci i propisa o poslovima sa skra─çenim radnim vremenom pomoglo bi pove─çanju participacije radne snage ÔÇô isti─Źe MMF.

Hrvatska ima vrlo slo┼żenu i vi┼íerazinsku javnu upravu, ┼íto uzrokuje skupe parafiskalne namete, stvara ote┼żano i zbunjuju─çe okru┼żje za poduze─ça i gra─Ĺane te omogu─çuje korupciju. Te se reforme provode sporo, ┼íto je najve─ça prepreka pobolj┼íanju konkurentnosti i pove─çanju razine dohotka Hrvatske, navodi MMF.

Javni dug jo┼í re┼żite

Pove─çanje povla┼ítenih mirovina, vojnih izdataka i prava branitelja, odgovorio je Sakr, trebalo bi kompenzirati smanjenjem nekih drugih rashoda kako bi se zadr┼żala potro┼ínja u postoje─çim okvirima.

─îlanovi Misije preporu─Źuju da se u srednjoro─Źnom razdoblju provedu dodatne mjere, kojima bi se javni dug do 2022. godine smanjio ispod 60 posto BDP-a, ┼íto bi pridonijelo smanjenju ranjivosti i tro┼íkova financiranja dr┼żave.

Preporuke MMF-a: porez na imovinu, skuplje dopunsko zdravstveno, vi┼ía dob za mirovinu…

1. Prodajte disperziranu i slabo iskori┼ítenu dr┼żavnu imovinu i smanjite javni dug

2. Socijalna davanja treba racionalizirati i bolje usmjeriti da nisu zapreka za rad

3. Uvedite suvremen i pravedan porez na imovinu i nekretnine, smanjite porez na rad

4. Pove─çajte dopunsko zdravstveno osiguranje, ukinite izuze─ça za dopunsko

5. Vratite HZZO u dr┼żavnu riznicu, smanjite broj bolnica i centralizirajte nabavu

6. Smanjite administrativno optere─çenje poslovanja

7. Previše tvrtki proglašeno strateškim, loše njima upravljate

8. Smanjite poticaje za prijevremeno umirovljenje, di┼żite dob za mirovinu

9. Ograni─Źite rast mase pla─çe, postupno smanjujte broj zaposlenih u upravi

10. Digitalizirajte sudske postupke, smanjite troškove pravnog proces

11. Javni dug treba br┼że smanjivati, po┼żeljno ispod 60 posto do 2022. godine

12. Pove─çajte fleksibilnost tr┼żi┼íta rada, posebno kod zapo┼íljavanja
 
(vecernji.hr)

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , ,