Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin poručio SAD-u u Sočiju: ‘Mi smo vama dali uranij, a vi ste odgovorili bombardiranjem Beograda’

Putin poručio SAD-u u Sočiju: ‘Mi smo vama dali uranij, a vi ste odgovorili bombardiranjem Beograda’

putin-valdaiRuski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je SAD jer se nije držao sporazuma u nizu međunarodnih ugovora o razoružanju

Kazao je kako Moskva neće izići iz međunarodnih ugovora, ali obećao je da će jednako odgovoriti na postupke Washingtona.

Govoreći tijekom godišnjeg sastanka na “Valdai Discussion Clubu” u Sočiju, na kojem gostuju međunarodni novinari, Putin je podsjetio na program “Megatons to Megawatts” koji je trajao od 1993. do 2013. godine.

Tada je Rusija držala obogaćeni uran, ekvivalenta od oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, u službi američkih elektrana.

Putin je rekao kako su u sklopu onoga što je nazvao “jednim od najučinkovitijih napora u razoružanju u povijesti” američki dužnosnici 170 puta posjetili vrhunske ruske objekte i postavili stalne radne prostore Rusije, ukrašene američkim zastavama, piše RT.

S ruske strane demonstrirana je nepristrana otvorenost i povjerenje – kazao je Putin i dodao kako je stotinu američkih dužnosnika imalo pravo provesti inspekcije ruskih nuklearnih postrojenja.

Ono što imamo zauzvrat dobro je poznato – potpuno zanemarivanje nacionalnih interesa, podrška separatizmu na Kavkazu, zaobilaženje Vijeća sigurnosti UN-a, bombardiranje (Jugoslavije) Beograda, invaziju na Irak itd. SAD je htio vidjeti stanje našeg nuklearnog oružja i gospodarstva pa zaobići međunarodno pravo – rekao je Putin.

Putin naglašava kako je neprijateljska politika Washingtona vratila odnose dviju zemalja na pedesete godine prošlog stoljeća, a spomenuo je i kako je za vrijeme hladnog rata postojalo više međusobnog poštovanju dviju supersila.
 

 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,