Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » 14-GODIŠNJI RAST SMRTNOSTI OD TEŠKIH DROGA SE PREOKRENUO NAKON ŠTO JE LEGALIZIRANA MARIHUANA U DRŽAVI COLORADO

14-GODIŠNJI RAST SMRTNOSTI OD TEŠKIH DROGA SE PREOKRENUO NAKON ŠTO JE LEGALIZIRANA MARIHUANA U DRŽAVI COLORADO

legalizacija-travaDok čitava zemlja i zastupnici u Washingtonu i dalje raspravljaju o legalizaciji marihuane, država Colorado je napravila zapanjujući pomak

Otkrili su da je kvazi-legalizacija rekreativnog korištenja marihuane imala dramatično pozitivan učinak na stopu smrtnosti od teških droga.

Kao što je izvijestio časopis Reason, od kada je marihuana legalizirana i započela prodaja rekreacijske marihuane u siječnju 2014. godine nakon što su birači preko referenduma odobrili legalizaciju (rekreativno korištenje je i dalje zabranjeno na federalnoj razini), država bilježi 6,5-postotni pad smrtnosti od teških droga.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Public Health pokazalo je rezultate, za koje je sigurno da će animirati zagovaratelje za širu legalizaciju rekreativnog korištenja marihuane, kao i one, možda, koji rade da trenutnoj kontroli epidemije smrntih slučajeva uzrokovanih teškim drogama.

„Legalizacija marihuane u Coloradu je povezana sa kratkoročnim smanjenjem smrtnosti korisnika teških droga. Kada dodatni podaci postanu dostupni, istraživanje i analiza će biti ponovljena u drugim državama koje su također legalizirale rekreativno korištenje kanabisa„ – zaključili su istraživači nakon proučavanja i analiziranja stopu smrtnosti od teških droga u razdoglju između 2000. do 2015. godine.

„To je samo još jedan dokaz i argument za legalizaciju marihuane”, tvrdi “Reason”, liberalna publikaciju koja je dugo zagovarala rješavanje ovog problema. „Marihuana bi mogla zaustaviti, pa čak i preokrenuti neke od trendova u američkom višedesetljetnom ratu protiv droge.”

Zapravo, jedan od najvećih uzročnika epidemije smrtnih slučajeva od teških droga su moderni zdravstveni sustav i Farmaceutske kompanije. Godinama farmaceutske tvrtke uvode naviku korištenja lijekove protiv bolova i plaćaju liječnike da ih prepisuju (poput antibiotika) do točke u kojoj je Savezna vlada morala intervenirati i regulirati njihovu prodaju.

Pomak u stavovima mogu činiti dug put u borbi protiv korištenja teških droga, na način na koji se čvrsta ruka državnih institucija nikada ne može boriti.

Washington je prva država koja je izravno legalizirala rekreacijsko korištenje marihuane u 2012., ali se prva trgovina za prodaju marihuane nije otvorila sve do srpnja 2014. Od tada je rekreativno korištenje marihuane došlo u države Aljaska, Oregon, Kalifornija, Nevada, Maine i Massachusetts, i putem zakona i u Vermontu.

Sadašnja epidemija smrtnosti od teških droga je označena kao najgora kriza vezana za teške droge u američkoj povijesti. Stopa smrtnosti je sada veća od epidemije AIDS-a u 1990-tim godinama, a predoziranje uzima živote oko 27.000 ljudi godišnje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , ,