Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » ‘BANK RUN’ U KATALONIJI: Separatisti danas organiziraju ‘napad na banke’ i masovno povlačenje depozita iz banaka

‘BANK RUN’ U KATALONIJI: Separatisti danas organiziraju ‘napad na banke’ i masovno povlačenje depozita iz banaka

katalonija-bankaKako napetosti eskaliraju u Španjolskoj, katalonski separatisti su pozvali građane Katalonije da povuku sav svoj novac iz banaka u potezu koji će vjerojatno izazvati masovno povlačenje depozita iz banaka u regiji

U tweetu “Katalonskih vijesti” koje imaju 270.000 sljedbenika, “Assemblea Nacional” je dao instrukcije svojim pristašama da povuku svoje depozite i sav novac iz banaka CaixaBank i Banco Sabadell u razdoblju od 8 do 9 sati u petak, u znak protesta na odluke vlade u Madridu.

Na početku videa navodi se…

„Odite u 1 od 5 glavnih banaka i podignite što više novca koliko možete. Ne zaboravite, to je vaš novac”.

Catalan News dodaje:

Organizacije civilnog društva u Kataloniji pozvala je na masovno povlačenje novca iz banaka i sa bankomata u petak u 8 sati ujutro kako bi se izvršio pritisak na španjolsu vladu. Organizatori nisu specificirali koliko novca treba podići.
 


 
Akciju je usmjerena na pet glavnih banaka u Kataloniji: Caixa Bank, Sabadell, Bankia, BBVA i Santander. Organizatori su pozvali klijente banaka Caixa Bank i Sabadell da pokažu svoje neslaganje s nedavnom odlukom banaka da presele svoje sjedište iz Katalonije zbog eskalacije političke krize između vlada u Barceloni i Madridu.

Ovo je prva „izravna i mirna” akcija u organizaciji pokreta Crida po la Democràcia (Call for Democracy).

To je krovna organizacija koja uključuje između ostalih dvije glavne pronezavisne organizacije u Kataloniji: Catalan National Assembly (ANC) i Omnium Cultural.

Masovno povlačenje novaca je također usmjereno protiv zatvaranja predsjednika ANC-a i Omnium-a, Jordi Sáncheza i Jordi Cuixarta, koji se drže u pritvoru od ponedjeljka.

Kao podsjetnik, banke Banco Sabadell i Caixabank – dvije najveće banke u katalonskoj regiji – su preselile svoja korporativna sjedišta izvan Katalonije (uz pomoć španjolske vlade) ubrzo nakon referenduma.

Vrijeme je da saznamo koliko je uistinu solventan (i likvidan) španjolski bankarski sustav.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,