Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, GLOBALNA KRIZA » Američki Novi svjetski poredak je zvanično završen

Američki Novi svjetski poredak je zvanično završen

kip-slobode-sunceNovi američki svjetski poredak zvanično je mrtav jer su Kina i Rusija prekinule kretanje SAD u pravcu globalne integracije, napisao je komentator Hal Brands za „Bloomberg“

Autor navodi da je, 25 godina posle Hladnog rata, pokušaj globalizacije međunarodnog poretka postao jedna od dominantnih tema američke politike.

„Cilj SAD je da se uz pomoć ekonomskih i diplomatskih motiva sve glavne svjetske sile uvedu u sustavm kojim će biti zadovoljene, a u kome će SAD i njihove vrijednosti, kao i prije, vladati“, piše Brands.

Međutim, u stvarnosti je ovaj projekat SAD završio u slijepoj ulici, jer ni Rusija ni Kina nisu bile spremne prihvatiti „liberalni svjetski poredak pod rukovodstvom SAD-a“.

Ovu situaciju je pogoršalo i širenje NATO-a, što daje pravo Moskvi i Pekingu da ospore američki svjetski poredak, što je dovelo do toga da je “Američki san” o svijetu pod njenim rukovodstvom već postao nedostižan.

Nakon hladnog rata, činilo se se mogućim kretanje prema jedinstvenom globalnom političkom i ekonomskom modelu pod američkim vodstvom. Približavanje ovom rezultatu bilo je u središtu pozornosti američke politike.

Ta strategija, koju je tadašnji zamjenik državnog tajnika Robert Zoellick 2005-te nazvao “modelom odgovornog dioničara”, zasnivala se na dvjema pretpostavkama Rusije i Kine koje nisu izdržale suočavanje sa realnošću.

Prva hipoteza: Kina i Rusija će se nezaustavljivo kretati ka zapadnoj ekonomiji i političkom liberalizmu. Međutim, Vladimir Putin je u Rusiji uspostavio autoritarni model upravljanja, a gospodarski rast u Pekingu nije doveo do političke liberalizacije. Naprotiv, vladajuća Komunistička partija je iskoristila ekonomski uspon kako bi konsolidirala svoje legitimitet i da se otkupi od oporbe.

Druga hipoteza: Rusija i Kina mogu definirati svoje interese samo kako Sjedinjene Države žele. Problem je što niti Rusija niti Kina nikada nisu htjele u potpunosti prihvatiti američki liberalni poredak koji bi prijetio njihovim diktaturama. Osim toga, na njihovo je držanje je utjecalo širenja NATO-a na istoku, sa upadom Saveza u bivšu sferu utjecaja Moskve. Zato nije nikakvo iznenađenje što su i Rusija i Kina – čim su ojačale toliku da se mogu suprotstaviti tom poretku – počele sve češće i češće istupati protiv njega.

Tijekom proteklog desetljeća, Rusija je počela da “silom i zastrašivanjem” krojiti poredak koji je nastao u Europi nakon Hladnog rata. Putinova vlada također radi na potkopavanju ključnih institucija liberalnog poretka – NATO-a i Europske unije. Kina, sa svoje strane, s radošću ubire plodove svog uključivanja u svjetsku ekonomiju, mada plaši svoje susjede – od Vijetnama do Japana – i slabi američke saveze u Azijsko-Pacifičkoj regiji.

Američki dužnosnici su se nadali da će Moskva i Peking biti zadovoljni statusom quo, ali su obje te države – kako procjenjuje Thomas Wright iz Bruckingsovog instituta počele djelovati u klasičnom revizionističkom stilu. Zato je vrijeme integracije prošlo.

Nitko ne vidi realnu varijantu uvlačenja Rusije ili Kine u američki sustav.

To ne znači američki rat s Rusijom ili Kinom, niti da će Amerika tražiti izdvajanje jedne od ovih dviju zemalja.

Američko-kineska trgovina je izuzetno važna za procvat SAD i zdravlje svjetske ekonomije, a suradnja Washingtona i Moskve za razrješenje međunarodnih diplomatskih problema kakvi su nuklearno razoružanje i globalno zatopljenje.

Sve to znači – smatra Brands – da Sjedinjene Države moraju biti čvršće i manje ambiciozne u svom pristupu odnosima između velikih sila i na međunarodnoj areni. Amerika mora odustati od ideje da će liberalni poredak u pravodobno vrijeme postati svjetski i da će joj biti potrebni značajni napori za očuvanje postojećeg reda.

Na primjer, bit će potrebna značajna ulaganja u vojnu industriju kako bi se ojačala moć SAD-a i postavio ograničavajući faktor na Istoku Europe. Potrebno je uskladiti kineski i ruski pritisak na susjede i ekspanzivnost Moskve i Pekinga.

U najkraćem roku – zaključuje Brands – potpuno integrirani svijet danas je nedostupan cilj.

Uspješna zaštita međunarodnog poretka – kojeg su izgradile Sjedinjene Države i kojeg su vodile dugi niz godina – bit će sama po sebi izazov i postignuće.”
 
(fakti.org)

Filed under: Featured, GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,