Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAPADNI LIDERI U PANICI: Gaddafi se vraća spasiti Libiju, jer je UN totalno zakazao

ZAPADNI LIDERI U PANICI: Gaddafi se vraća spasiti Libiju, jer je UN totalno zakazao

gaddafi-din-libijaSin bivšeg libijskog lidera Saif al-Islam Gaddafi vraća se u politiku, izjavio je za Sputnjik advokat Gaddafijeve obitelji Halid el Zaidi

Prema njegovim riječima, povratak Saif al-Islama je neophodan zbog situacije u Libiji, manjka dijaloga i razumijevanja realnog stanja stvari u zemlji.

„Potrebno je postići politički konsenzus. Često se pojavljuju informacije da je Saif al-Islam napustio Libiju, ali to nije točno. On je u stalnom kontaktu sa libijskim liderima, predstavnicima plemena jer želi da dođe do pomirenja sukobljenih strana.“

Odvjetnik je istaknuo da je ono što čini Gaddafijev sin mnogo korisnije od toga što su postigli sudionici pregovora o normalizaciji situacije u Libije, koji su počeli u Tunisu krajem rujna pod okriljem UN-a.

„Pregovarači se ne bave stabilizacijom, nego sklapaju “poslove” i brane privatne interese, koji nemaju nikakve veze sa potrebama običnih Libijaca. Ti pregovori služe isključivo interesima stranih zemalja, koje žele da kriza traje što duže jer oni profitiraju od toga“, kategoričan je Halid el Zaidi.

Kako kaže El Zaidi, Libijci ne očekuju ništa pozitivno od tih pregovora, jer oni donose isključivo patnju, rat i siromaštvo.

Prema njegovim rečima, Gaddafija podržava običan narod, a ne oružane grupe.

„Svi Libijci su naoružani do zuba. Saif al-Islam će se oslanjati na obične ljude, koji žele da se bore protiv terorizma i da situacija u zemlji bude stabilna.“

Inače, Saif al-Islam je drugi sin ubijenog libijskog vođe Muamera Gaddafija, inženjer po zanimanju.

Prije deset godina Saif al-Islam je stekao zvanje doktora filozofije na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti. Tijekom prvog desetljeća 21. stoljeća Saif al-Islam se zalagao za normalizaciju odnosa sa Zapadom i čak je kritizirao oca zbog „autoritarne politike“, ali je stao na njegovu stranu kada je u Libiji počeo građanski rat.

Interesantno je da je nakon što je Pariz zvanično priznao legitimnost libijske opozicije, Saif al-Islam je zatražio od Nicolas Sarkozyja da vrati novac koji je dobio od Tripolija za predsjedničku kampanju 2007. godine.

Nakon što je ubijen njegov otac, Saif al-Islam je uhićen na jugu Libije. U srplju 2015. godine osuđen je na smrt zbog navodnog ugrožavanja državne sigurnosti, ali je u lipnju 2017. godine pušten iz zatvora u okviru programa amnestije.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,