Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KOLIKO KOŠTA STVARANJE KAOSA: Soros ulaže u ‘demokraciju’ i ‘obojane revolucije’ nevjerojatnih 18 milijardi dolara

KOLIKO KOŠTA STVARANJE KAOSA: Soros ulaže u ‘demokraciju’ i ‘obojane revolucije’ nevjerojatnih 18 milijardi dolara

soros-plakatGeorge Soros, milijarder i filantrop, prenio je 18 milijardi dolara na račun svoje dobrotvorne zaklade Otvoreno društvo. Milijarde je prebacio zakladi u prošle dvije godine, no informacija je izašla u javnost tek danas

Soros je poznati donator Demokratske stranke koji je zbog donacija isplaćenih lani demokratskoj kandidatkinji za predsjednicu SAD-a, Hillary Clinton, došao na crnu listu konzervativnih medija poput portala Breitbart.

Napadale su ga i druge skupine s krajnje desnice, primjerice optužujući ga da pokušava od Irske napraviti društvo koje se zalaže za pobačaj i da pokušava smanjiti kontrolu europskih država nad njihovim granicama.

Mračne sile

Njegova zaklada, koja je zbog donacije sada druga najveća dobrotvorna organizacija u SAD-u nakon zaklade Billa i Melinde Gates, financirala je projekte za borbu protiv ebole, zločine iz mržnje u SAD-u nakon posljednjih predsjedničkih izbora te centre za kulturu i umjetnost romskog stanovništva.

Zaklada ima za cilj promoviranje demokracije i liberalnih vrijednosti, inkluzije LGBT osoba i zaštite njihovih prava te se bori protiv policijskog nasilja. “Moramo nešto učiniti protiv mračnih sila koje se bude”, objasnio je Soros nakon Trumpove pobjede na izborima i jačanja ksenofobije u SAD-u.

“S obzirom na stanje demokracije u Americi u ovom trenutku, njegov je doprinos od velike važnosti”, izjavila je Eileen Heisman, izvršna direktorica humanitarne organizacije National Philanthropic Trust koja surađuje sa Sorosevom zakladom.

Otvoreno društvo snažno je kritiziralo rad panela koji je uspostavio predsjednik Trump, a koji bi trebao istražiti navodnu izbornu prijevaru.

Soroseva filantropija povezana je s njegovom životnom pričom. Kao dječak je svjedočio životu u nacističkoj Mađarskoj, a rodnu zemlju napustio je dok je bila pod komunističkom upravom dirigiranom iz Moskve. Otišao je 1947. u London pa u SAD gdje je uspio na Wall Streetu. Najpoznatiji je kao čovjek koji je razbio Bank of England jer je 1992. agresivnom prodajom valute izazvao krah funte.

Tad je zaradio milijardu dolara. Kako je raslo bogatstvo, tako je počeo s dobrotvornim radom. Otvoreno društvo osnovao je 1984. u Budimpešti, a bilo je aktivno i u drugim bivšim komunističkim zemljama, pa i u Hrvatskoj gdje je 90-ih smatrano “državnim neprijateljem”.

Dubinski utjecaj

Soros je godišnje Otvorenom društvu darovao 800-900 milijuna dolara, no posljednjih je godina, u sklopu sređivanja ostavštine, u tišini prebacio 18 milijardi dolara na zakladu. Očekuje se da će u iduće dvije godine prebaciti još milijardu dolara. Njegova zaklada smatra se jednom od najutjecajnijih u svijetu.

“Programi zaklade provode se u cijelom svijetu, a utjecaj na društvo je dubinski”, izjavio je Darren Walker iz Zaklade Ford. “Radimo s utjecajnim ljudima koji su sposobni biti na čelu društva”, rekao je Patrick Gaspard, potpredsjednik zaklade. Neovisno o tome gdje će se trošiti nove milijarde, Soros će putem svoje zaklade osigurati utjecaj na društva diljem svijeta.

Posljednje vijesti govore da je mađarska vlada ipak odobrila rad Srednjoeuropskog sveučilišta koje financira Soros.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,