Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » POLJSKA ŠOKIRALA CIJELU EUROPU! Odbila kreditnu liniju MMF-a od 9,2 milijardi dolara

POLJSKA ŠOKIRALA CIJELU EUROPU! Odbila kreditnu liniju MMF-a od 9,2 milijardi dolara

poljska-mmfPoljska je rekla NE HVALA novom kreditu Rothschildovog MMF-a u vrijednosti 9.2 milijardi dolara

Prema poljskom ministarstvu financija, Varšava će se povući iz Fleksibilne kreditne linije (FCL) Međunarodnog monetarnog fonda koji je vrijedan milijarde dolara.

Ministarstvo je citiralo ministra financija Mateusz Morawieckog na Twitter govoreći: „Mi smo otkazali 9,2 milijarde dolara vrijedne kreditne linije od MMF-a. Poljsko gospodarstvo je u tako dobrom stanju da ga možemo odbiti”

Proračun zemlje je ostvario rekordni suficit od 1,36 milijarde dolara za razdoblje od siječnja do kolovoza kao rezultat naglog rasta prihoda od poreza na dodanu vrijednost. Gospodarski rast je gotovo četiri posto.

Ja sam donio odluku da napustimo FCL nakon analize poreznih podataka, makroekonomskih parametara, procjene naše stabilnosti proračuna i deviznih rezervi„ – rekao je Morawiecki.

U siječnju je Izvršni odbor MMF-a odobrio dvogodišnji aranžman za Poljsku u vrijednosti oko 8,2 milijarde eura u to vrijeme.

MMF je rekao da će kreditna linija „pružiti vrijedno osiguranje od vanjskih šokova.”

„Moguće usporavanje rasta i stres bankarskog sektora u eurozoni bi moglo imati značajne učinke prelijevanja preko trgovinskih i financijskih kanala”, rekao je MMF.

Fleksibilna kreditna linija stoji na raspolaganju Poljskoj još od vremena krize od 2009. godine, ali zemlja nikada nije aktivirala ta sredstva. Prošle godine je Poljska dala zahtjev MMF-u da prepolovi vrijednost kreditne linije FCL.

 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,