Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Došlo je do iznenadnog pada u borbenoj spremnosti američkih oružanih snaga

Došlo je do iznenadnog pada u borbenoj spremnosti američkih oružanih snaga

vojska-sadIstraživanje također navodi da je američka vojna prisutnost u inozemstvu smanjena sa 450.000 vojnika 1953. na 62.000

U studiji “Vojna snaga USA-2018″, procjenjuje se da se vojno prisustvo SAD-a u svijetu može ocijeniti “marginalnim”, kao što je stanje američke mornarice i vojnog zrakoplovstva.

U toj studiji, iza koje stoji američki strateški istraživački instituta Heritage Foundation, također se tvrdi da je situacija američkog ratnog mornaričkog korpusa “slabo”.

Rachel del Guidice je u članku napisanom za list The National Interest ocijenila da stvari tako stoje da to ne može ne brinuti predsjednika kongresnog odbora za oružane snage Mac Thornberryja.

Glavni autor studije je stariji znanstveni suradnik The Heritage Foundationa Dacota Wood koji tvrdi da je Donald Trump naslijedio “pretjerano zastarjele” oružane snage.

On još tvrdi: “Gotovo svi s kojima sam razgovarao, tvrde da su naše vojne snage previše male, a njihova materijalna baza pretjerano zastarjela jer se većina naših vojnih sustava u naoružanju nalazi još od 70-ih i 80-ih godina. Zato je tijekom nekoliko posljednjih godina došlo do naglog smanjenja borbene gotovosti Oružanih snaga SAD-a”.

Istraživanje također navodi da je američka vojna prisutnost u inozemstvu smanjena sa 450.000 vojnika 1953. na 62.000.

Posebno je istaknuto da je krajem prošle godine samo 41 posto američkog pomorskog zrakoplovstva bilo spremno za borbene operacije.

Također je napomenuo da su samo četiri lovačke eskadrile američkog ratnog zrakoplovstva na maksimalnoj razini spremnosti za rat i da Sjedinjene Države imaju 55 takvih eskadrila.

U operacijama američke ratne mornarice uključena je je samo njena jedna trećina, iz čega se izvlači zaključak da je mornarica u cjelini “ispod potrebne razine”.

Proračun Sjedinjenih Država za 2018. predviđa 621,5 milijardi vojnih izdataka i 511 milijardi dolara ostalih (ne vojnih) izdataka.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,