Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KORAK DO TOTALNOG UNIŠTENJA ISLAMSKE DRŽAVE: Upravo započela završna ofenziva, samozvani kalifat bi uskoro mogao nestati s lica planeta

KORAK DO TOTALNOG UNIŠTENJA ISLAMSKE DRŽAVE: Upravo započela završna ofenziva, samozvani kalifat bi uskoro mogao nestati s lica planeta

vojska-sirija-napadZavršni napad na posljednje linije obrane Islamske države (IS) u Raki, glavnom gradu militanata u Siriji, počelo je u nedjelju navečer, objavio je zapovjednik snaga koje podupire SAD

Osvajanje preostalih ulica i zgrada u rukama radikalnih džihadista predstavljalo bi važan korak prema uništenju IS-a, nakon što su njezini pripadnici ranije ove godine protjerani iz Mosula, njihove iračke prijestolnice i iz golemih područja u obje države.

Na vrhuncu moći prije dvije godine IS je vladao milijunima ljudi, od sjevera Sirije do predgrađa iračkog glavnog grada Bagdada, no otad je pretrpio niz teških gubitaka u okršaju s iračkim i sirijskim snagama.

Napad na Raku fokusirat će se na područje oko stadiona, rekao je Ardal Raka, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga na zapadu pokrajine.

Raka je tri godine bila glavni grad samoproglašenog kalifata, središte planiranja operacija u istočnom, sjevernom i središnjem dijelu Sirije te akcija u inozemstvu.

ISIS je trenutno stjeran u uži centar grada u kojem se nalazi stadion, nacionalna bolnica i kružni tok na kojem su islamisti svojedobno prikazivali odrubljene glave svojih neprijatelja.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,