Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BOLESTI NEMA KRAJA! Najveći američki trgovački lanac Walmart optužen za financiranje sjevernokorejskog nuklearnog programa

BOLESTI NEMA KRAJA! Najveći američki trgovački lanac Walmart optužen za financiranje sjevernokorejskog nuklearnog programa

walmart-korejaAmerička tvrtka WalMart, optužena da je prodavala plodove mora i losos prerađene u jednoj kineskoj tvornici koja zapošljava Sjevernokorejce, sada zabranjuje svojim dobavljačima da se u njoj opskrbljuju

U istraživanju objavljenom u srijedu, američka novinska agencija AP navodi da su američki potrošači neizravno financirali sjevernokorejski nuklearni program kupujući plodove mora i ribu u WalMartu i u njemačkim dućanima Aldi. Agencija je otkrila da su Sjevernokorejci radili u tvornicama prerade plodova mora u Hunchunu, kineskom gradu blizu sjevernokorejske i ruske granice. Veliki dio njihovih plaća (70 posto) odlazio je u Pyongyang.

“Mi smo ispitali i istraživali na tom mjestu kojem smo dodijelili crveni karton zbog odbijanja suradnje u našem ispitivanju, što znači da dobavljači više ne mogu tamo nabavljati proizvode koji se prodaju u Wal-Martu”, rekla je u četvrtak Marilee McInnis, glasnogovornica te tvrtke.

Te informacije stižu dok Washington pokušava prekinuti svaki izvor financiranja Pyongyanga i njegovog programa razvoja nuklearnog i balističkog oružja.

Američko ministarstvo financija je odredilo krajem rujna nove sankcije za osam sjevernokorejskih banaka i 26 sjevernokorejskih državljana za koje drže da olakšavaju financiranje sjevernokorejskog programa.

Američkim i svim tvrtkama na američkom tržištu nije dozvoljena suradnja sa sjevernokorejskim kolegama ni s tvrtkama povezanim s Pyongyangom.

Prema američkom istraživanju njemački dućani Aldi prodaju robnu marku “Sea Queen” proizvedenu u tvornicama u Hunchunu.

Oko 100 kontejnera robe (rakovica i lososa) prerađenih u tvornicama u Hunchunu su do početka godine stigli u Sjedinjene Države i Kanadu, piše AP.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,