Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sudac koji je svećenika pedofila poÅ¡tedio zatvora: ‘Nije mu prijetio silom, to nije silovanje!’

Sudac koji je svećenika pedofila poÅ¡tedio zatvora: ‘Nije mu prijetio silom, to nije silovanje!’

svecenik-silovanjeSvećenik koji je seksualno zlostavljao djeÄaka neće ići u zatvor, odreÄ‘ena mu je kazna koju će odraditi dobrotvornim radom. Tu presudu donio je sudac osjeÄkog Općinskog suda Ivan Sajter, piÅ¡e RTL

“Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je ijedan dokaz u spisu ukazao na to da je bila rijeÄ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U smislu da žrtva kao osoba koja je imala 16 godina nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku”, kazao je Ivan Sajter, sudac Općinskog suda u Osijeku.

Podsjetimo, svećenika se optužnicom teretilo da je u sijeÄnju 2002. godine u crkvenim prostorijama u jednom mjestu u Slavoniji i Baranji silovao djeÄaka koristeći njegovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihiÄku ovisnost o sebi kroz duhovno savjetovanje.

Usto je svećenik djeÄaku od 15 godina ponudio pivo, a potom ga silovao. Svećenikova žrtva, sjemeniÅ¡tarac, sve je prijavio 11 godina kasnije.

Sudac Ivan Sajter objasnio je: “Silovanje pretpostavlja prijetnju silom, o Äemu u ovom sluÄaju nije rijeÄ. Dakle, kazna je u granicama propisane – nije ublažavana. Je li adekvatna, vidjet ćemo Å¡to će o tome reći Županijski sud, kao drugostupanjsko tijelo.”

Svećenika nisu sankcionirali ni u ÄakovaÄko-osjeÄkoj biskupiji. TadaÅ¡nji nadbiskup Milan Srakić i neki od svećenika iz biskupije svjedoÄili su u sudskom postupku da o tome Å¡to se dogodilo niÅ¡ta ne znaju.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,