Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, NOVAC » Vijetnam pokazao kako su očistili korumpirani bankarski sustav: Bankar zbog korupcije osuđen na SMRT!

Vijetnam pokazao kako su očistili korumpirani bankarski sustav: Bankar zbog korupcije osuđen na SMRT!

bankar-vjesanDok bankari pljačkaju bilijune dolara od nas građana i ne suočavaju se sa posljedicama, Vijetnam je pokazao da ima strogu kaznu za korupciju – smrt

Nedostatak progona američkih i europskih bankara odgovornih za velike financijske krize bila je mnogo raspravljana tema tijekom godina, što je dovelo do pojmova kao što su „prevelik za procesuiranje”.

Ali što se može učiniti? U tom slučaju, Vijetnam je možda upravo pokazao put – kazna za pronevjeru banaka je smrt. Jer, ako se želi odmah zaustaviti sav financijski kriminal, nekoliko stvari vas moraju učinkovito motivirati kao npr. strijeljanje.

Prema BBC-u, bivši šef glavne vijetnamske banke je osuđen na smrt zbog njegove uloge u slučaju zloporabe oko 800 milijardi donga (što zvuči kao puno donga, ali je to jednako otprilike 35 milijuna dolara) ilegalnih kredita.

Nguyen Xuan Sin, koji je služio kao generalni direktor banke OceanBank, bio je osuđen za pronevjeru, zloupotrebu moći i lošeg ekonomskog upravljanja. Osnivač banke, tajkun Ha Van tham, kao i deseci drugih bankovnih dužnosnika također su morali na suđenje, te bili optuženi za nepravilnosti u izdavanju kredita.

Nguyen Xuan Sin je bio osuđen na smrt na Narodnom sudu u gradu Hanoi

U međuvremenu, nekoliko desetaka bivših zaposlenika je također dobilo dugogodišnje zatvorske kazne u velikoj aferi korupcijskog suđenja. Zato što je banka OceanBank djelomično u državnom vlasništvu, za Sinov zločin muljanja sa državnim novcem se misli da je osobito ozbiljan.

Nakon što je napustio banku, postao je šef državne naftne kompanije PetroVietnam. Kao što je Reuters ranije izvijestio, PetroVietnam i Vijetnam bankarski sektor su u srcu korupcijskih afera sa kojima se obračunava ova postkomunistička država.

Četiri dužnosnika su optužena za namjerno kršenja državnih propisa stvarajući investicijske gubitke bankarskoj jedinici Ocean Grupe, priopćila je policija u online priopćenju.

Istrage u državnoj naftnoj kompaniji PetroVietnam napunile su svjetske naslovnicama prošli mjesec kada je Njemačka optužila Vijetnam za otmicu Trinh Xuan Thanh, bivšeg dužnosnika jedne podružnice kompanije PetroVietnam iz parka u Berlinu i prisiljavajući ga da se vrati kući i suoči sa optužbama za loše financijsko upravljanje.

Član Politbiroa koji je bio bivši predsjednik PetroVietnam i potpredsjednik ministra trgovine također je smijenjen sa svojih položaja u sklopu afere – što je neobičan potez u zemlji u kojoj se takvi visoki dužnosnici rijetko odbacuju.

Da budemo bili sigurni, Vijetnam je jedan od najvećih svjetskih krvnika, prema organizaciji Amnesty International, ali ovo je prvi put nakon puno godina da se se smrtna kazna provela nad tako visokim dužnosnikom.

U 2013. godini, još jedan bivši bankar, Vu Quoc Hao, bivši generalni direktor banke Agribank financijskog leasinga, također je osuđen na smrt smrtonosnom injekcijom zbog pronevjere 25 milijuna dolara (ili što bi Goldman nazvao „novac za vikend ručak”) u slučaju koji je ipak bio relativno manji po obimu i koji je dobio malo međunarodne pozornosti.

Ranije ovog tjedna je objavljeno da je bivši predsjednik banke OceanBank Ha Van tham, nekad jedan od najbogatijih ljudi u Vijetnamu, zatvoren zbog istih optužaba, te zbog kršenja pravila kreditiranja.

Sudac Truong Viet Toan je rekao: „Ponašanje Thama vrlo ozbiljno narušava upravljanje državnom imovinom i urokuju javne pritužbe, koje zahtijeva strogu kaznu.”

Bivši predsjednik banke Ha Van tham je doživotno osuđen na zatvor

Ukupno, sudilo se 51 dužnosniku i bankaru, koji su optuženi za loše vođenje banaka što je dovelo do gubitka od 69 milijuna dolara.

Slučaj je došao u trenutku masivne antikorupcijske afere koja prožima Vijetnam, koji je rangirana kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u Aziji. Rangirana je 113. od 176 zemalja na indeksu korupcije Transparency Internationala.

Vlada je obećala rješavanje problema kako bi se potaknuo gospodarski rast zemlje. U svibnju je također smijenjen visoki vijetnamski dužnosnik zbog „ozbiljne povrede” dokje vodio državnu naftnu kompaniju PetroVietnam.

Ipak, bez obzira na okolnosti, ishod kao što je ovaj u SAD-u i u EU je i dalje nemoguć. Nakon svega što su američki bankari napravili čitavom svijetu 2008. godine, nikome nije suđeno jer oni zapravo nadziru zakonodavnu i sudbenu vlast.
 
Mala, srednja i krađa velikih razmjera će se nastaviti nesmanjenim intenzitetom, s povremenim udarcima po prstima bankara, sve dok ne ostane ništa za ukrasti. (ZH)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, NOVAC · Tags: , , , , , , ,