Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VATIKANSKI REVIZOR: ‘Dobio sam otkaz jer sam otkrio ogromne muljaže, špijunirali su me…’

VATIKANSKI REVIZOR: ‘Dobio sam otkaz jer sam otkrio ogromne muljaže, špijunirali su me…’

vatikan-bankaPrvi vatikanski glavni revizor, koji je u lipnju bez objašnjenja podnio ostavku, prekinuo je šutnju i objavio kako je bio prisiljen odstupiti pod pritiskom optužbi nakon što je otkrio dokaze o mogućim protuzakonitim aktivnostima

Razgovarajući s novinarima iz četiri medijske organizacije uključujući Reuters u uredu svojih odvjetnika u Rimu, Libero Milone također je kazao kako vjeruje da neki u Vatikanu žele usporiti nastojanja pape Franje usmjerene na provedbu financijske reforme.

Pojedinosti o nepravilnostima koje je razotkrio, kako tvrdi, nije u mogućnosti otkriti zbog sporazuma o tajnosti podataka. Reuters nije uspio nezavisno potvrditi njegove optužbe, koje Vatikan čvrsto odbacuje.

Zamjenik državnog tajnika Svete stolice, nadbiskup Giovanni Angelo Becciu, kazao je u intervjuu za Reuters da su Miloneove optužbe “lažne i neopravdane”.

“Išao je protiv svih pravila i špijunirao privatne živote svojih nadređenih i zaposlenika, uključujući mene”, rekao je Becciu. “Da nije pristao podnijeti ostavku, bili bismo ga tužili”.

Čelnik vatikanske policije Domenico Giani rekao je za Reuters kako postoje “premoćni dokazi” protiv Milonea. Ni Becciu ni Giani nisu ponudili detaljnija objašnjenja svojih tvrdnji.

Milone je napustio Vatikan dvije godine nakon što je uz veliku pompu imenovan kako bi se uvela veća transparentnost u povremeno nejasne financije središnjice Rimokatoličke crkve.

U vrijeme podnošenja ostavke, s još tri godine do isteka ugovora, ni Vatikan ni Milone, bivši predsjednik uprave i izvršni direktor globalne računovodstvene tvrtke Deloitte u Italiji, nisu dali nikakvo objašnjenje za njegov odazak. Vatikan je u priopćenju samo otkrio kako je riječ o “sprazumnoj odluci”.

Milone, koji je prije radio i u Ujedinjenim narodima te automobilskom divu Fiatu, tvrdi da mu je Becciu ujutro 19. lipnja naredio da podnese ostavku. Rečeno mu je da se od njega traži da odstupi temeljem sedmomjesečne istrage vatikanske policije.

“Činjenice koje su mi podastrijete ujutro 19. lipnja bile su lažne, fabricirane”, istaknuo je Milone. “Bio sam šokiran. Pojašnjenja nisu bila nikako vjerodostojno utemeljena”.

Becciu i Giani ističu da je Miloneu bio ponuđen izbor: podnijeti ostavku ili se suočiti s javnom tužbom vatikanskih sudova. “Na određeni način, štitili smo njegovu reputaciju”, pojasnio je Becciu.

Milone kaže da su ga optužili za zlouporabu sredstava jer je uposlio vanjsku tvrtku za provjeru sigurnosti računala u uredima u Vatikanu u kojima je radio s još 14 zaposlenika, uključujući dva svoja zamjenika.

U dokumentu kojim vatikansko tužiteljstvo odobrava pretres ureda na dan njegove ostavke, koji su Miloneovi odvjetnici pokazali novinarima, stoji kako je provodio istrage “jasno kršeći” statute svoje službe, te da se bez odobrenja bavio poslovima visokopozicioniranih članova Crkve.

Milone je kazao kako se to odnosi na njegovu istragu sumnji oko mogućeg sukoba interesa jednog talijanskog kardinala, čije ime nije htio otkriti. Njegova istraga nije ništa pronašla, no Milone tvrdi kako je uvjeren da ga se kažnjava jer ju je uopće i pokrenuo.

Njegovi su problemi započeli 27. rujna 2015., rekao je, kada je posumnjao da je netko provalio u njegovo računalo. Kontaktirao je vanjsku tvrtku da provjeri nadzorne uređaje, koja je pak otkrila neautoriziran pristup u njegovo računalo.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi o kojoj je tvrtki riječ niti kakav je bio zaključak njezine istrage.

Becciu je kazao kako postoje dokazi da je vanjski ugovaratelj pomagao Miloneu u špijuniranju drugih.

Milone je ustvrdio da je, nakon 12 sati ispitivanja u vatikanskoj policiji, odličio potpisati pismo ostavke kako bi “zaštitio svoju obitelj i reputaciju”.

Na pitanje zbog čega je čekao tri mjeseca kako bi ispričao svoju stranu priče, rekao je da mu je trebalo vremena da razmisli “i pusti da se stvari slegnu”.

Sredinom srpnja pismeno je sve objasnio i papi, ali mu ovaj nije odgovorio, rekao je.

Becciu je kazao da je papa znao za istragu i dokaze protiv Milonea prije nego mu je rečeno da odstupi.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,