Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VATIKANSKI REVIZOR: ‘Dobio sam otkaz jer sam otkrio ogromne mulja┼że, ┼ípijunirali su me…’

VATIKANSKI REVIZOR: ‘Dobio sam otkaz jer sam otkrio ogromne mulja┼że, ┼ípijunirali su me…’

vatikan-bankaPrvi vatikanski glavni revizor, koji je u lipnju bez obja┼ínjenja podnio ostavku, prekinuo je ┼íutnju i objavio kako je bio prisiljen odstupiti pod pritiskom optu┼żbi nakon ┼íto je otkrio dokaze o mogu─çim protuzakonitim aktivnostima

Razgovaraju─çi s novinarima iz ─Źetiri medijske organizacije uklju─Źuju─çi Reuters u uredu svojih odvjetnika u Rimu, Libero Milone tako─Ĺer je kazao kako vjeruje da neki u Vatikanu ┼żele usporiti nastojanja pape Franje usmjerene na provedbu financijske reforme.

Pojedinosti o nepravilnostima koje je razotkrio, kako tvrdi, nije u mogu─çnosti otkriti zbog sporazuma o tajnosti podataka. Reuters nije uspio nezavisno potvrditi njegove optu┼żbe, koje Vatikan ─Źvrsto odbacuje.

Zamjenik dr┼żavnog tajnika Svete stolice, nadbiskup Giovanni Angelo Becciu, kazao je u intervjuu za Reuters da su Miloneove optu┼żbe “la┼żne i neopravdane”.

“I┼íao je protiv svih pravila i ┼ípijunirao privatne ┼żivote svojih nadre─Ĺenih i zaposlenika, uklju─Źuju─çi mene”, rekao je Becciu. “Da nije pristao podnijeti ostavku, bili bismo ga tu┼żili”.

─îelnik vatikanske policije Domenico Giani rekao je za Reuters kako postoje “premo─çni dokazi” protiv Milonea. Ni Becciu ni Giani nisu ponudili detaljnija obja┼ínjenja svojih tvrdnji.

Milone je napustio Vatikan dvije godine nakon ┼íto je uz veliku pompu imenovan kako bi se uvela ve─ça transparentnost u povremeno nejasne financije sredi┼ínjice Rimokatoli─Źke crkve.

U vrijeme podno┼íenja ostavke, s jo┼í tri godine do isteka ugovora, ni Vatikan ni Milone, biv┼íi predsjednik uprave i izvr┼íni direktor globalne ra─Źunovodstvene tvrtke Deloitte u Italiji, nisu dali nikakvo obja┼ínjenje za njegov odazak. Vatikan je u priop─çenju samo otkrio kako je rije─Ź o “sprazumnoj odluci”.

Milone, koji je prije radio i u Ujedinjenim narodima te automobilskom divu Fiatu, tvrdi da mu je Becciu ujutro 19. lipnja naredio da podnese ostavku. Re─Źeno mu je da se od njega tra┼żi da odstupi temeljem sedmomjese─Źne istrage vatikanske policije.


“─îinjenice koje su mi podastrijete ujutro 19. lipnja bile su la┼żne, fabricirane”, istaknuo je Milone. “Bio sam ┼íokiran. Poja┼ínjenja nisu bila nikako vjerodostojno utemeljena”.

Becciu i Giani isti─Źu da je Miloneu bio ponu─Ĺen izbor: podnijeti ostavku ili se suo─Źiti s javnom tu┼żbom vatikanskih sudova. “Na odre─Ĺeni na─Źin, ┼ítitili smo njegovu reputaciju”, pojasnio je Becciu.

Milone ka┼że da su ga optu┼żili za zlouporabu sredstava jer je uposlio vanjsku tvrtku za provjeru sigurnosti ra─Źunala u uredima u Vatikanu u kojima je radio s jo┼í 14 zaposlenika, uklju─Źuju─çi dva svoja zamjenika.

U dokumentu kojim vatikansko tu┼żiteljstvo odobrava pretres ureda na dan njegove ostavke, koji su Miloneovi odvjetnici pokazali novinarima, stoji kako je provodio istrage “jasno kr┼íe─çi” statute svoje slu┼żbe, te da se bez odobrenja bavio poslovima visokopozicioniranih ─Źlanova Crkve.

Milone je kazao kako se to odnosi na njegovu istragu sumnji oko mogu─çeg sukoba interesa jednog talijanskog kardinala, ─Źije ime nije htio otkriti. Njegova istraga nije ni┼íta prona┼íla, no Milone tvrdi kako je uvjeren da ga se ka┼żnjava jer ju je uop─çe i pokrenuo.

Njegovi su problemi zapo─Źeli 27. rujna 2015., rekao je, kada je posumnjao da je netko provalio u njegovo ra─Źunalo. Kontaktirao je vanjsku tvrtku da provjeri nadzorne ure─Ĺaje, koja je pak otkrila neautoriziran pristup u njegovo ra─Źunalo.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi o kojoj je tvrtki rije─Ź niti kakav je bio zaklju─Źak njezine istrage.

Becciu je kazao kako postoje dokazi da je vanjski ugovaratelj pomagao Miloneu u špijuniranju drugih.

Milone je ustvrdio da je, nakon 12 sati ispitivanja u vatikanskoj policiji, odli─Źio potpisati pismo ostavke kako bi “za┼ítitio svoju obitelj i reputaciju”.

Na pitanje zbog ─Źega je ─Źekao tri mjeseca kako bi ispri─Źao svoju stranu pri─Źe, rekao je da mu je trebalo vremena da razmisli “i pusti da se stvari slegnu”.

Sredinom srpnja pismeno je sve objasnio i papi, ali mu ovaj nije odgovorio, rekao je.

Becciu je kazao da je papa znao za istragu i dokaze protiv Milonea prije nego mu je re─Źeno da odstupi.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,