Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HRVATSKO-NJEMAČKI PARLAMENTARAC OPISAO KAOS NAKON IZBORA: ‘U njemačkom Bundestagu sam 12 godina, ali nikad ovo nisam doživio’

HRVATSKO-NJEMAČKI PARLAMENTARAC OPISAO KAOS NAKON IZBORA: ‘U njemačkom Bundestagu sam 12 godina, ali nikad ovo nisam doživio’

merkel-izboriPlan globalista se polako ispunjava. Otvaranjem granica je poraslo nezadovoljstvo naroda. Merkelova je gurala sve pod tepih, a mi jednostavno nismo imali šanse s našim temama ući u medijski i javni prostor jer se sve ignorira

Angela Merkel izašla je večeras pred svoje pristaše u CDU-ovu izbornom stožeru u Berlinu kao kancelarka s upravo osvojenim četvrtim mandatom na čelu Njemačke.

Izlazne ankete pokazivale su da je CDU/CSU pobjednik izbora, ali s 33,5 posto, ali gotovo 9 posto manje glasova nego 2013., i s dvije opcije za sastavljanje vladajuće koalicije: sa SPD-om u veliku koaliciju kao i dosad, što je SPD odmah večeras odbacio nakon najgoreg rezultata u povijesti (oko 21 posto), ili u koaliciju zvanu Jamajka, u kojoj bi se crnom CDU-u pridružili žuti liberali FDP i zeleni.

Profil pokazati u oporbi

Jamajka je sada izglednija nego velika koalicija, ali velika poslijeizborna kombinatorika tek počinje. Stranka Alternative für Deutschland (AfD) po izlaznim anketama osvojila je više od 13 posto glasova, više glasova i od liberala i od zelenih, što bi ih u slučaju velike vladajuće koalicije CDU/CSU-SPD učinilo kraljevima oporbe u njemačkom parlamentu.

Upravo zbog bojazni od takvog scenarija, da službena opozicija u Njemačkoj budu ljudi čiji je lider prije tjedan dana izjavio da je došlo vrijeme da Nijemci budu “ponosni na uspjehe” njemačkih vojnika u dva svjetska rata, dvoje zastupnika SPD-a hrvatskog porijekla u razgovorima za Večernji list istaknulo je kako se oni osobno protive novoj velikoj koaliciji.

– Bit će se vrlo teško u okviru SPD-a dogovoriti o tome što je tu ispravna taktika. No, ja sam decidirana protivnica velike koalicije, mislim da ona nije dobra za njemačku demokraciju jer se dobiva osjećaj da je sve isto, bilo da je ljevica ili desnica na vlasti – kaže Maja Lasić, zastupnica SPD-a u pokrajinskom parlamentu Berlina.

SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, koji se večeras borio za osvajanje novog mandata (protukandidat iz CDU-a bio mu je vrlo blizu), kaže da je protiv svake vladajuće koalicije u kojoj SPD ne daje kancelara.

– Postigli smo u dosadašnjoj velikoj koaliciji dobre rezultate, ali to se sve ne pripisuje nama nego Merkelovoj. Budemo li opet išli u veliku koaliciju, uništit ćemo ne samo SPD nego i parlamentarni rad – rekao nam je Juratović još dok su birališta bila otvorena, a večeras, nakon što je poraženi SPD poručio da ide u oporbu, Juratović je dodao: – To je najpametnija solucija.

Ne možemo dopustiti da desna, radikalna stranka bude formalni lider opozicije. Potpuno je normalno da sada SPD ide u opoziciji i da se ponovo stvori natjecanje između dviju velikih demokratskih stranaka, a da se radikalna desnica marginalizira – smatra Juratović.

Po njemu, SPD i Martin Schulz nisu uspjeli u anketama tijekom kampanje doći bliže Merkelovoj jer je kancelarka imala taktiku ignoriranja.

– U Bundestagu sam 12 godina i ovo mi je četvrta kampanja, ali u politici nikad nisam doživio da se teme koje su ključne za život Njemačke, pa i EU, uopće ne otvaraju. Merkelova je gurala sve pod tepih, a mi jednostavno nismo imali šanse s našim temama ući u medijski i javni prostor jer se sve ignorira. Kao što je rekao Schulz, imate osjećaj kao kad želite pribiti puding o zid – kaže Juratović.

Poslijeizborne muke

Među važnim, ali neotvorenim pitanjima, on nabraja pitanje stanovanja koje je sve skuplje i sve manje prihvatljivo za obične radnike, zatim pitanje budućnosti radnih mjesta u doba digitalizacije i robotizacije, pa pitanje zdravstva…

No, većina Nijemaca u kampanji je pokazala da kod Angele Merkel ipak cijeni stabilnost i predvidljivost. U svijetu u kojem su britanski birači na referendumu birali ići nepredvidljivom cestom izlaska iz EU, a američki birači odabrali najnepredvidljivijeg američkog predsjednika u novijoj povijesti, Nijemci su ipak odlučili birati s pragmatičnošću i stabilnošću na umu.

No, Merkel je, iako zadovoljna ispunjenim “strateškim ciljevima” njezine stranke na današnjim izborima, ipak večeras poručila da “rezultat nije tako dobar kako smo očekivali”.

Slaganje poslijeizborne koalicije moglo bi se za Merkel pokazati težim nego relativna pobjeda na izborima.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,