Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Napadnut poznati program CCleaner, u opasnosti milijuni korisnika

Napadnut poznati program CCleaner, u opasnosti milijuni korisnika

cleanerHakeri su prošlog mjeseca napali jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računala britanske tvrtke Piriform, čime su potencijalno mogli upravljati uređajima više od 2 milijuna korisnika, javlja Reuters

Zloćudni softver ubačen je u CCleaner koji se najčešće koristi na osobnim računalima i Android mobitelima, a s interneta se preuzme čak 5 milijuna puta na tjedan.

Koristi se za čišćenje nepotrebnih programa i “kolačića”.

CCleaner koristi oko 130 milijuna ljudi

Tvrtku Piriform kupila je tvrtka Avast sa sjedištem u Pragu, koja je jedna od najvećih svjetskih tvrtki za kompjutersku sigurnost. U trenutku kupnje Avast je naveo da CCleaner koristi 130 milijuna ljudi.

Verzija CCleanera iz kolovoza uključivala je alate za daljinsku kontrolu, kojima bi se povezivala s neregistriranim web stranicama kako bi preuzimala neovlaštene programe.

*Korisnici dvije zaražene verzije moraju ih izbrisati i preuzeti nove

Istražitelj Craig Williams izjavio je da se radilo o sofisticiranom napadu sličnom onome u lipnju, kada su pogođene tvrtke koje su preuzele zaraženi ukrajinski softver: “Korisnici nisu nikako mogli primijetiti napad”, rekao je Williams.

Tvrtka Piriform upozorila je korisnike CCleanera v5.33.6162 i CCleaner Clouda v1.07.3191 da preuzmu s interneta nove verzije. Glasnogovornica tvrtke izjavila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 milijuna, a CCleaner Clouda 5000 korisnika.
 
(index.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,