Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusija zatvorila ‘backdoor’ kojeg je CIA ugradila u sav Microsoftov softver – nakon toga su slijedile noćne racije zaposlenika tvrtke Kaspersky u Americi

Rusija zatvorila ‘backdoor’ kojeg je CIA ugradila u sav Microsoftov softver – nakon toga su slijedile noćne racije zaposlenika tvrtke Kaspersky u Americi

putin-pcRusija je izdala „zaštitnu zakrpu” protiv “backdoor” ulaza koji je pronađen u svim Microsoftovim softverskim programima, a koje je ugradila CIA

Backdoor (“stražnja vrata”) – naziv za različite postupke ili programe koji omogućuju drugom korisniku da se služi žrtvinim računalom dok je spojena na Internet.

Kaspersky Lab, jedan od najvećih svjetskih cybersecurity tvrtki u privatnom vlasništvu, otkrio je „backdoor” nakon što je proveo napredno skeniranje Microsoftovog softvera.

Kaspersky ima dugu povijest presijecanja pokušaja američkih obavještajnih službi da špijuniraju građane.

“Kaspersky Lab je više puta impresionirao skeptike razotkrivanjem pravih i ozbiljnih cyber-sigurnosnih problema. U 2010. godini, na primjer, on je pomogao otkriti Stuxnet, računalni crv osmišljen kako bi sabotirao iranski nuklearni program”, piše The Economist.

Dana 16. veljače Kaspersky je ponovio ovaj podvig, ne jednom, nego dvaput.

Prvo je objavio izvješće s pojedinostima o tome kako je banda pod imenom “Carbanak” provalila u računalne sustave banaka diljem svijeta. Pisalo je da je banda ukrala nekoliko stotina milijuna dolara transakcijama novca na lažne račune.

Istoga dana tvrtka je objavila da je otkrila grupu pod nazivom „Equation Group”, koja je navodno dio agencije NSA, koja je bila u stanju ubaciti spyware u računala koja bi mu nakon toga dala potpunu kontrolu nad njima, čak i nakon što je tvrdi disk izbrisan i formatiran, i operativni sustav reinstaliran.

12. svibnja ove godine, ovo izvješće je pojasnila međunarodna zviždačka organizacija WikiLeaks koja je objavila najnovije curenje dokumenata o programu Vault7 koje detaljno opisuje alate CIA-e za hakiranje pod nazivom „AfterMidnight” i „Assassin” koji ciljaju Microsoft Windows platforme pružajući tih američkim špijunima ukupan pristup svačijem računalu ili mobitelu kojeg sami izaberu.

Prema stručnjacima tvrtke Kaspersky Lab koji su ispitivali ove CIA-ine alate za hakiranje, ovo izvješće objašnjava da su otkrili „backdoor” ugrađen u sav Microsoft softver koji se naziva „PsSetLoadImageNotifyRoutin” koji sadistički sprječava antivirusni softver od pronalaženja računalnog virusa malwarea te da je Microsoft odbio izdati sigurnosnu „zakrpu” za svoje korisnike sa nevjerojatnom izjavom: ‘Naši inženjeri su pregledali podatke i odrediti da to ne predstavlja sigurnosnu prijetnju i ne planiramo ga riješiti sigurnosnim ažuriranjem’.

Kako Microsoft nije uspio zaštititi njihov softver od CIA-inog „backdoora”, izvještaj dalje kaže da je tvrtka Kaspersky Lab stvorila svoju vlastitu „zakrpu” za to u lipnju ove godine, koja je zatim smještena u globalni anti-virus softver proizvod pod nazivom Kaspersky Total Security.

Odmah nakon što je Kaspersky Lab izdao svoju „zakrpu” kako bi zaštitio ljude i njihov Microsoft softver, FBI je počeo noćne racije protiv zaposlenika ove tvrtke koji žive u SAD-u, a zatim je pokrenuo kampanju protiv privatnih tvrtki u Americi da više ne koriste Kaspersky Total Security antivirusni program, jer je to „neprihvatljiva prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, no nitko u SAD-u nije ponudio nikakav dokaz za podupiranje tog pretjeranog zahtjeva.

U odgovoru na ovaj napad protiv njegove tvrtke, Eugene Kaspersky je javno ponudio SAD-u izvorni programski kod svojeg Kaspersky Total Security antivirusa kako bi dokazao da to nije trojanski konj za ruske špijune navodeći da je spreman svjedočiti pred američkim Kongresom.

Umjesto prihvaćanja ponude vlasnika tvrtke Kaspersky, međutim i opet ne nudeći nikakav dokaz, senatorica Jeanne Shaheen iz Hillaryne američke Demokratske stranke je počela zagovarati da američka savezna vlada zabrani u čitavoj Americi Kaspersky anti-virus sigurnosni softver razvijen od strane Kaspersky Lab-a kojeg također koristi najveći trgovački lanac elektronike “Best Buy”.

Nadalje je izjavila da treba maknuti sve Kaspersky Lab antivirusne proizvode odmah sa svojih polica u trgovinama čak nudeći svoj “tim stručnjaka” koji će ukloniti anti-virus software sa svih računala njihovih kupada.

Ovo izvješće zaključuje i ističe da postoje „nalazi i determinacija” formirani na osnovu naredbe predsjednika Putina koji je naredio da se Rusija odmakne od stranog softvera zbog sigurnosti, izjavivši ruskom narodm: „Ne bi trebali prodavati IBM proizvode ili strani softver. Nećemo biti u mogućnosti ih prodavati zbog previše rizika.” (TE)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,