Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Otkriven tajni plan NATO-a za obuzdavanje Rusije

Otkriven tajni plan NATO-a za obuzdavanje Rusije

tajni-plan-natoNATO je zemljama-─Źlanicama Saveza poslao tajni dokument u kojem su nabrojane varijante reagiranja u slu─Źaju da Rusija naru┼íi Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, pi┼íe njema─Źki list “S├╝ddeutsche Zeitung”

Prema informacijama lista, u dokumentu pod naslovom “┼áto bi bilo da …” nabrojano je 39 mogu─çih na─Źina “obuzdavanja” Rusije.

Me─Ĺu njima su intenzivnija strategija nuklearnog obuzdavanja, postavljanje novih sustava za rano otkrivanje projektila i ja─Źanje mornari─Źke obrane.

Predlo┼żeno je i da se u Europi aktivnije anga┼żiraju zrakoplovi B-2 i B-52, kao i da se pove─ça operativna gotovost eskadrila bombardera koji su razmje┼íteni u Europi, a sposobni su nositi nuklearnu streljivo, navedeno je u ─Źlanku.

List pi┼íe da autori dokumenta pozivaju da pregovori s Rusijom po─Źnu. Oni su, tako─Ĺer, protiv toga da SAD raskine Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i da se posvete izradi vlastitih projektila. Savez vjeruje da bi to moglo “zao┼ítriti antiameri─Źko raspolo┼żenje”.

Nove sankcije Moskvi zbog Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa kategori─Źki odbijaju kao rje┼íenje, pi┼íe list.

Predstavnik NATO-a u odgovoru na pitanja lista nije ni opovrgao ni potvrdio postojanje tajnog dokumenta, ali je priopćio da se unutar Saveza diskutira o poštivanju Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Taj sporazum zabranjuje posjedovanje balisti─Źkih i krstare─çih raketa s promjerom djelovanja od 500 do 5.500 kilometara. Moskva i Washington se me─Ĺusobno optu┼żuju za naru┼íavanje tog sporazuma koji je potpisan 1987. godine.

Ranije je niz medija priop─çio da ameri─Źka administracija razmatra prijedlog Kongresa SAD da zemlja istupi iz Sporazuma.

Istovremeno, vi┼íi direktor za pitanja ne┼íirenja oru┼żja za masovno uni┼ítenje u Vije─çu za nacionalnu sigurnost Bijele ku─çe Christopher Ford izjavio je ranije da se Amerika nada da ─çe Sporazum ostati na snaziÔÇői da smatra da je dijalog o strate┼íkoj stabilnosti s Moskvom vrlo va┼żan.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,