Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Otkriven tajni plan NATO-a za obuzdavanje Rusije

Otkriven tajni plan NATO-a za obuzdavanje Rusije

tajni-plan-natoNATO je zemljama-članicama Saveza poslao tajni dokument u kojem su nabrojane varijante reagiranja u slučaju da Rusija naruši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, piše njemački list “Süddeutsche Zeitung”

Prema informacijama lista, u dokumentu pod naslovom “Što bi bilo da …” nabrojano je 39 mogućih načina “obuzdavanja” Rusije.

Među njima su intenzivnija strategija nuklearnog obuzdavanja, postavljanje novih sustava za rano otkrivanje projektila i jačanje mornaričke obrane.

Predloženo je i da se u Europi aktivnije angažiraju zrakoplovi B-2 i B-52, kao i da se poveća operativna gotovost eskadrila bombardera koji su razmješteni u Europi, a sposobni su nositi nuklearnu streljivo, navedeno je u članku.

List piše da autori dokumenta pozivaju da pregovori s Rusijom počnu. Oni su, također, protiv toga da SAD raskine Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i da se posvete izradi vlastitih projektila. Savez vjeruje da bi to moglo “zaoštriti antiameričko raspoloženje”.

Nove sankcije Moskvi zbog Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa kategorički odbijaju kao rješenje, piše list.

Predstavnik NATO-a u odgovoru na pitanja lista nije ni opovrgao ni potvrdio postojanje tajnog dokumenta, ali je priopćio da se unutar Saveza diskutira o poštivanju Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

Taj sporazum zabranjuje posjedovanje balističkih i krstarećih raketa s promjerom djelovanja od 500 do 5.500 kilometara. Moskva i Washington se međusobno optužuju za narušavanje tog sporazuma koji je potpisan 1987. godine.

Ranije je niz medija priopćio da američka administracija razmatra prijedlog Kongresa SAD da zemlja istupi iz Sporazuma.

Istovremeno, viši direktor za pitanja neširenja oružja za masovno uništenje u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Christopher Ford izjavio je ranije da se Amerika nada da će Sporazum ostati na snazi​i da smatra da je dijalog o strateškoj stabilnosti s Moskvom vrlo važan.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,