Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZAPAD U NEVJERICI, ISLAMSKA DRŽAVA POLAKO NESTAJE: Assadova konačna pobjeda u Siriji već se vidi i bez dalekozora

ZAPAD U NEVJERICI, ISLAMSKA DRŽAVA POLAKO NESTAJE: Assadova konačna pobjeda u Siriji već se vidi i bez dalekozora

assad-sirja-pobjedaDEBLOKADA DEIR-EZ-ZORA JE TRIJUMF SIRIJSKE VOJSKE, RUSKOG ZRAKOPLOVSTVA I VOJNIH INSTRUKTORA

Deblokada Deir-ez-Zora je istinski trijumf i sirijske vojske i ruskog borbenog zrakoplovstva, vojnih instruktora i krstarećih raketa “Kalibar”.

I sirijskog predsjednika Bashara Assada, osobno.

On je svojim jedinicama i njihovim zapovjednicima čestitao deblokadu na način na koji nije ni oslobađanje Alepa:

“Vi ste svojim podvigom pokazali da ste odgovorni pred našim budućim generacijama. Ostat će u povijesti zapisano da ste radi našeg civilnog stanovništva, riskirali i ono što vam je najdragocjenije”.

Sa sjevera je obrana Deir-ez-Zora od Islamske države probila dijelove tog grasa i 17. divizije i Pete legija koji su još 5. rujna navečer stigli na samo dva i pol kilometra od tog velikog grada na Eufratu. Odatle pa do utvrđenih linija branitelja grada i bivše 1387. vojne baze – sve je bilo u vidnom polju.

Ubrzo je među isturenim položajima 17. divizije, kojom zapovijeda pukovnik Isam Zahedin, i branitelja unutar 137. bila uspostavljena radio-veza.

Džihadisti su, videći da su se njihove pozicije poljuljane, na brdo Sarda postavili glavninu preostalog topništva pa je uskoro počela artiljerijska bitka kakva u Siriji nije viđena.

Pod udarom artiljeraca vladinih snaga, koji su u rukama imali i ruske haubice velikog dometa, nisu se samo našli položaji terorista oko grada, nego i vatrene točke Islamske države na obližnjem lancu čiji je dio Sarda. Utvrđeni položaji džihadista bili su naprosto “preorani”.

Što nisu oni “odradili”, dovršile su krstareće rakete “Kalibar” ispaljene iz istočnog Mediterana sa fregate “Admiral Esen”.

Sa strane vladinih snaga u ovim borbama su sudjelovali i ruski oklopni automobili “Vistrel”. Postoje pretpostavke da ih koristi privatna vojna kompanija koja ratuje na Assadovoj strani.

Ofenzivna djelovanja su – iz grada – izvodili i pripadnici sirijskog garnizona koji ga je tri godine branio. Uspjeli su preuzeti kontrolu nad ostacima armenskog i razorenog kršćanskog groblja.

Vladine snage su u borbama za deblokadu izgubile jedno oklopno vozilo i nekoliko pick-upova sa instaliranim mitraljezima.

Unatoč tome, preuzele su kontrolu nad naftnim nalazištem Al-Mazra.

Islamska država je bila prinuđena da veći dio svoje zapovjedne strukture i “administracije” hitno prebaci daleko na jug, u grad Majadin.

Međutim, vladine snage su ubrzo težište svoje vatre premjestile južno od Deir-ez-Zora – da bi spriječile bijeg protivnika duž obale Eufrata.

Islamska država je, ako se privremeno ostavi po strani “rezervat terorizma” u pokrajini Idlib, s Deir-ez-Zorom izgubila kontrolu i nad posljednjima velikim gradom u Siriji.

Likvidacija “džepova” koji preostanu, ali i utvrđenja u Idlibu, može potrajati još mjesecima. Pogotovo što sirijska vojska djeluje bez žurbe. Sada to konačno i može sebi dopustiti.

Rat još nije definitivno dobiven, ali se njegov kraj zaista već vidi i bez dalekozora.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,