Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Putin: S. Koreja pamti Sadamovu sudbinu – jest će travu ali se neće odreći nuklearnog programa

Putin: S. Koreja pamti Sadamovu sudbinu – jest će travu ali se neće odreći nuklearnog programa

putin-govor-korejaSjevernokorejci neće odustati od svog (nuklearnog) programa, ukoliko se ne osjećaju sigurno. Neće odustati ni po cijenu da moraju jesti travu jer je to za njih ključno pitanje sigurnosti

Vladimir Putin je u kineskom gradu Xiamenu, na kraju dvodnevnog (devetog) summita BRIKS-a, upozorio da vojna histerija oko Sjeverne Koreje ne samo da nema smisla nego i da “može dovesti do planetarne katastrofe i ogromnog broja ljudskih žrtava”.

Naglasio je da Rusija osuđuje raketne i nuklearne probe Pjongjanga koji je objavio da je prošli tjedan uspješno testirao hidrogensku bombu, ali i ukazao da je uvođenje bilo kakvih sankcija u ovom slučaju beskorisno je i neefikasno.

“Sjevernokorejci neće odustati od svog (nuklearnog) programa, ukoliko se ne osjećaju sigurno. Neće odustati ni po cijenu da moraju jesti travu jer je to za njih ključno pitanje sigurnosti. Zato moramo pokušati pokrenemo dijalog sa svim zainteresiranim stranama”, naglasio je Putin.

U nastavku je na istu temu rekao: “Prisjetite se samo Iraka i ovjesa Sadama Huseina. On se odrekao proizvodnje oružja za masovno uništavanje, pa pod izgovorom da ga ima i da ga treba uništiti bio uništen sam, zajedno s obitelji. Ovo svi znaju i svi pamte. Ovo i u Sjevernoj Koreji svi dobro znaju i pamte. Zato se varaju svi koji misle da će se Pjongjang odreći smjera koji je izabrao zbog nekih sankcija. Sankcije i pritisak na njih su slijepa ulica. Neće oni u Sjevernoj Koreji odustati od svog plana ako se ne budu osjećali sigurnim”.

Zato je jedino pravo rješenje, upozorio je ruski lider, da se svi okrenu suradnji i dijalogu i da Sjeverna Koreja ne osjeća prijetnju uništenja.

Putin se i u Xiamenu suzdržao od kritika na račun predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Izbjegao je direktan odgovor na pitanje da li se razočarao u Trumpu.

Naglasio je da je to pitanje vrlo naivno i da Trump nije mlada da bi se mogao u njega razočarati:

“Pa nije Tramp moja mlada, a ni ja njegova, nismo mi mlada i mladoženja. Mi se bavimo državnim poslovima, a svaka zemlja ima svoje interese. Predsjednik SAD se rukovodi interesima svoje zemlje, a ja – svoje”.

Imajući u vidu neke u Washingtonu, dodao je: “Teško je voditi dijalog s ljudima koji brkaju Austriju i Australiju. Što učiniti! Takav je, očito, razinu političke kulture određenog dijela američkog establišmenta. Neovisno od toga, Amerika i američki narod su zaista velika zemlja i veliki narod”.

Podvukao je da i dalje veoma računa na mogućnost nalaženja kompromisa sa Trampom koji bi bili u interesu i SAD, i Rusije i mnogih drugih zemalja, s obzirom da Moskva i Washington imaju veliku odgovornost za sigurnost u svijetu.

Povodom pitanja koje se ticalo “mogućeg impeachment Trampa”, rekao je: “Bilo bi apsolutno nekorektno s moje strane da se bavim unutarpolitičkom situacijom u Sjedinjenim Državama. To sa impeachmentom nije naša stvar. To je stvar SAD”.

Putin je upozorio Amerikance da njihovo naoružavanje Ukrajine može imati “neočekivane posljedice”:

“Davanje oružja Ukrajini za novac ili besplatno – to je suverena odluka SAD i zemlje koja će primiti to oružje. Mi na to ne možemo utjecati. Ali, u tim stvarima postoje i pravila i prilazi problemu: slanje oružja u zonu konflikta samo pogoršava situaciju.

Na istoku Ukrajine to može samo povećati broj žrtava. Sjedinjene Države, prilikom donošenja odluke, trebaju voditi računa da samoproglašene republike, Donjecka i Luganska, raspolažu s dovoljno svog naoružanja zaplijenjenog od protivnika. Zato je teško reći – bude li američko oružje stizalo u zonu konflikta – kako će na to odreagirati samoproglašene republike. Možda ga usmjere u druge zone konflikta koje su opasne za one koji im budu pravili probleme”.

Putin je, inače, podržao ideju da pripadnici misije OESS na istoku Ukrajine budu naoružani.

Predsjednik Rusije je najavio da bi mogao narediti da dodatnih 155 američkih diplomata napusti Rusiju, kao odgovor na sankcije Washingtona u vezu s ukrajinskom krizom.

Washingtonu je u srpnju poručeno smanjiti broj svojih diplomata u Rusiji sa 755 na 455, što odgovara broju ruskih diplomata koji borave u SAD.

Objasnio je da od 455 ruskih diplomata u SAD njih 155 rade pri misiji UN tako da bi broj američkih predstavnika u Rusiji trebalo smanjiti za dodatnih 155. Sa trenutnih 455 na 300. Naglasio je da taj potez zasad neće povlačiti.

Putin je u Xiamenu odbacio tvrdnje o bilo kakvom pokušaju cenzure ili pritiska vlasti na redatelja Kirila Serebrenjikova, optuženog za pronevjeru državnog novca.

“Nema cenzure, nema pritisaka. On je od Vlade RF za posljednje 2-3 godine dobio oko 300 milijuna rubalja, a od vlade Moskve još 700 milijuna. To je milijarda. A to je i dokaz da se vlast prema njegovom stvaralaštvu odnosi bar neutralno. Jer, da je imala zamerke – novac ne bi davala. Neka pitanja za njega ima samo državni tužitelj i samo povodom trošenja državnog novca”.

Dodao je: “Ako vlast slične sumnje bude imala povodom Nikite Mihalkova, ili bilo koga drugog, i njihovo djelovanje će biti provjereno. Nitko ne može biti zaštićen od provjera trošenja državnog novca samo zato što je iz kulture”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,