Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TEORIJA ZAVJERE: Sjeverna Koreja štampa dolare?

TEORIJA ZAVJERE: Sjeverna Koreja štampa dolare?

kim-dolariOdakle Sjevernoj Koreji novac za razvijanje nuklearnog programa?

Na to pitanje nitko ne može dati pouzdan odgovor, ali postoji legenda o tome kako je ova hermetički zatvorena država svojevremeno započela “proizvodnju američkih dolara”. I to ne lažnih, nego pravih.

Povijesni “nadimak” nekadašnje ujedinjene Koreje, “Zatvoreno kraljevstvo”, danas bi mogao vrijediti za sjeverni dio zemlje poznat kao Demokratska Narodna Republika Koreja.

Informacije koje stižu iz ove države kontrolirane su u tolikoj mjeri da nitko sa sigurnošću ne može reći kako zaista izgleda život u njoj. Jedna od najvećih zagonetki za analitičare i obavještajce je odakle sjevernokorejskom rukovodstvu novac za ambiciozne projekte kao što je nuklearni program, jer zemlja se već desetljećima nalazi pod gospodarskim sankcijama.

Krijumčarenje pod državnom kontrolom, od robe široke potrošnje do narkotika, jedna je od mogućnosti koju spominju zapadni mediji i analitičari.

Druga mogućnost koja se spominje je da je Sjeverna Koreja, ni manje ni više, nego tiskala svoje američke dolare. Već je poznata priča o “superdolaru”, krivotvorenim novčanicama od sto dolara toliko visoke kvalitete da se gotovo ni ne razlikuju od originala.

Cirkulirala je velika količina “superdolara”, kako su tvrdili američki dužnosnici. Azijom je tijekom osamdesetih godina cirkuliralo na stotine milijuna superdolara i bila je plodno tlo za rasturanje lažnih američkih novčanica jer na tom kontinentu dolar vrijedi za najsigurnije sredstvo plaćanja.

Ako su američke optužbe za proizvodnju lažnih dolara na račun Sjeverne Koreje točne, otvara se pitanje kako su se Korejci tako izvještili u njihovoj proizvodnji? Sjeverna Koreja bila je zatvorena zemlja i nije održavala diplomatske odnose sa Zapadom još od pedesetih godina.

Odgovor na to pitanje, možda, daje jedna legenda, u kojoj, doduše, ima puno nerazjašnjenih momenata. Međutim, da je u priči koja slijedi sve jasno, onda se ne bi radilo o legendi.

Priča počinje u Drugom svjetskom ratu. Milijuni američkih vojnika nalaze se u Europi. Neki se bore na sjevernoafričkom, potom i na talijanskom ratištu, drugi u Britaniji čekaju na iskrcavanje u Francusku.

Svima njima potrebno je isplatiti dnevnice. Američka vlada također novčano pomaže i vlade koje se nalaze u izbjeglištvu i vojnike iz tih država koji su pred njemačkom najezdom našli utočište na slobodnim teritorijima u Europi i Sjevernoj Africi. Pomoć u gotovini Amerikanci pružaju i britanskoj vladi.

U jednom trenutku američki dužnosnici zaključuju da prebacivanje velikih količina gotovog novca preko Atlantika nije dovoljno sigurno. Njemačke podmornice u to doba još uvijek su predstavljale opasnost po savezničke brodove. Brodove je također valjalo koristiti za prebacivanje ljudstva i tehnike, a ne paketa novca.

Stoga su, kaže legenda, odlučili u Europu prebaciti strojevi za tiskanje dolara. Strojevi su radili i poslije kraja rata, jer je veliki broj američkih vojnika ostao u Europi, a otpočeo je i Marshallov plan, program ekonomske pomoći europskim zemljama uništenih ratom.

U jednom trenutku, američka vlada odlučila je da joj strojevi za tiskanje dolara u Europi nisu više potrebne i da trebaju biti rashodovani. Jednom od njih to se i dogodilo, ali je drugi, zbog početka Korejskog rata i koncentracije velikog broja vojnika na tom poluotoku tamo i prebačen.

Međutim, u jednom od napredovanja na jug, korejski komunisti zapljenjuju stroj. Prebacuju ga na sjever i tako u Sjevernoj Koreji počinje proizvodnja, ne krivotvorenih, već pravih američkih novčanica.

Sumnje da se nešto čudno događa pojavljivale su se kada se u svijetu, sedamdesetih, pojavilo više američkih dolara iz pedesetih godina nego što bi to bilo uobičajeno. Međutim, američka vlada nikada nije priznala da je premjestila stroj za tiskanje novca u Koreju.

Kao što rekosmo, mnogo je otvorenih pitanja u ovoj priči, ali ponavljamo da se radi o teoriji zavjere. Međutim, nema ni odgovora na pitanje odakle Sjevernoj Koreji sredstva za razvoj skupog nuklearnog programa.

Američke novčanice iz pedesetih godina vrijede i danas. Treba podsjetiti da su se dolari tiskani još u vrijeme američkog građanskog rata, takozvani greenbacksi, nalazili u optjecaju i sto godina pošto su tiskani.

Tako je moguće da, iako je Amerika u opticaj izbacila nove novčanice s izuzetnom zaštitom, Sjeverna Koreja ima dovoljno američkih dolara tiskanih pedesetih godina.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,