Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kako izgleda obećani raj: Prevareni smo! Hrvati ušli u EU, a izašli iz Hrvatske

Kako izgleda obećani raj: Prevareni smo! Hrvati ušli u EU, a izašli iz Hrvatske

pernar-eu“U protekle dvije godine Hrvatsku je napustilo 186.000 ljudi. Ako Srbija uđe u Europsku uniju, bit će bolje Srbima da pobjegnu iz Srbije i nikakve druge koristi za državu neće biti “, kaže Ivan Pernar

Prema pisanju zagrebačkog “Jutarnjeg lista”, iako je Hrvatska već četiri godine u Europskoj uniji, nitko je ne doživljava kao ravnopravnu članicu, prema njoj se gleda s predrasudama, a iz Europske komisije službenom Zagrebu navodno stižu samo – šamari.

U prilog ovoj tvrdnji list navodi, između ostalog, da je Europska komisija stala na stranu Slovenije kada je riječ o odluci Arbitražnog suda o granici, kao i nedavni skandal s odlukom Zagreba o naglom i višestrukom povećanju naknada za kontrolu poljoprivrednih proizvoda, koja je nakon pritiska iz EU i zemalja regije naglo povučena.

Da li Bruxelles zaista na Hrvatsku gleda kao na članicu drugog reda i što je ta zemlja zapravo dobila ulaskom u Uniju? Ivan Pernar, saborski zastupnik “Živog zida”, za Sputnjik kaže da je Hrvatska bila prevarena prilikom ulaska u Europsku uniju.

“Uvjeravali su nas da ćemo ravnopravno odlučivati ​​za europskim stolom, a na kraju, kad smo ušli u Uniju, ispalo je da zapravo mi ne odlučujemo ni o čemu, odnosno da samo Europska unija donosi nekakve odluke koje mi moramo provoditi onim redoslijedom po kojem te direktive pristižu.

Ako pogledamo recimo poljoprivrednu proizvodnju, ona je ulaskom u Europsku uniju i ukidanjem carina – propala. Ukupan broj stanovnika u Hrvatskoj je pao, a pao je i broj zaposlenih. Prema podacima OECD-a, u protekle dvije godine Hrvatsku je napustilo 186.000 ljudi.


Znači, mi od ulaska u EU imamo sve negativne trendove – porezi su porasli, hrana nije pojeftinila, naprotiv, poskupjela je kao i struja, a sada nam uvode i porez na nekretnine“, napominje Pernar.

Prema njegovim riječima, EU je jedna birokratska zavrzlama, a hrvatski političari su samo izvršioci direktiva koje dolaze i ne odlučuju ni o čemu. Pernar smatra da treba biti objektivan i sagledati što je sve Hrvatskoj obećavano prilikom prijema u EU, a koji su danas rezultati te politike.

*”Obećavali su nam i borbu protiv korupcije, pa ni od toga ništa nije bilo. Ako prosječnog čovjeka ovdje pitate koja je korist od ulaska u Europsku uniju, reći će vam: jedina korist nije za državu, nego za pojedinca kojem je sada, recimo, bolje da pobjegne iz zemlje. Dakle, ako Srbija uđe u Europsku uniju, bit će bolje Srbima da pobjegnu iz Srbije i nikakve druge koristi za državu neće bit”, kategoričan je Pernar.

Mirodrag Linta, predsjednik saveza Srba iz regije, smatra da je Hrvatska ulaskom u EU dobila mogućnost da bude član asocijacije od 28 država koje dijele zajedničke vrijednosti i gdje su osnovni principi slobodan protok ideja, ljudi i kapitala. Međutim, kako kaže, ponašanje Hrvatske u određenim slučajevima ruši njen kredibilitet u Bruxellesu.

“Mislim da je EU ispravno reagirala kada je riječ o skandaloznoj odluci Hrvatske da podigne pristojbe na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, BiH i Makedonije za čak 22 puta. Tu se Europska unija pokazala principijelnom i poslala jasnu poruku Hrvatskoj da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da je suprotno odredbama sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, kao i temeljnim načelima Svjetske trgovinske organizacije”, kaže Linta.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,