Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NJEMAČKA UVODI RODNO NEUTRALNI JAVNI WC ZA MUŠKARCE I ŽENE

NJEMAČKA UVODI RODNO NEUTRALNI JAVNI WC ZA MUŠKARCE I ŽENE

toalet-wcBerlinska vlada se planira boriti protiv dugačkih redova ispred ženskih WC-a uvođenjem spolno neutralnih pisoara – iako nisu svi uvjereni da će to imati bilo kakvog uspjeha

U prijedlogu zakona na 99 stranica pod nazivom ‘The Toilet Concept for Berlin’, njemački je glavni grad obećao uvesti javne pisoare za oba spola – i muškarce i žene.

U članku se navodi: “U budućnosti bi trebalo ponuditi pisoare kojima se mogu koristiti svi spolovi”.

Uvođenje pisoara za žene “moglao bi biti predmet nastanka koncepta WC-a i prilika da Berlin pokaže da je inovativan”, dodaje se.

Budući njemački javni WC-i će također imati dobro osvijetljen vanjski prostor, alarm za nuždu i znakove za neutralni spol.

Smatra se da novi sanitarni prostori mogu uštedjeti vodu, kao i da mogu pružiti više sanitarnih rješenja od tradicionalnih toaleta.

Profesor Mete Demiriz, njemačka stručnjakinja za WC dizajn, izjavila je lokalnim medijima: „Koristeći tradicionalni WC znači duže vremena nego što bi se očekivalo za korištenje pisoara. Žene koje žele koristiti konvencionalne javne zahode moraju stoga, „stajati u redu” duže vrijeme.

Međutim, prethodni pokušaji da se uvedu ženski pisoari nisu svi bili pozitivni.

U Salzburgu, Austrija, lokalni dužnosnici su instalirali ženske pisoare u zgradi vlade 2002. godine, ali kasnije su ih uklonili jer je, prema Austrian Press Agency „neke žene su vjerovale da su zalutale u muški WC, a drugi nisu imali pojma kako ih koristiti – iako je ilustracija bila dostupna”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,