Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Britanski The Sun objavio: ‘Upute za pre┼żivljavanje u slu─Źaju atomskog udara’

Britanski The Sun objavio: ‘Upute za pre┼żivljavanje u slu─Źaju atomskog udara’

lansiranje-raketa“MO┼ŻDA ─ćETE SE MORATI SKRIVATI I MJESEC DANA ILI SE NEGDJE PRESELITI”

Britanski tabloid The Sun – na valu atomskih prijetnji koje razmjenjuju Sjedinjene Dr┼żave i Sjeverna Koreja – pozvao je svoje ─Źitatelje da se spremaju za “mogu─çi Tre─çi svjetski rat” i objavio “upute za pre┼żivljavanje u slu─Źaju atomskog udara”.

To─Źnije, prvo je objavio ovo korisni─Źki pod naslovom “┼áto ─Źiniti prije atomskog (nuklearnog) udara?”:

Spremite zalihe nekvarljivih namirnica, baterijsku lampu (najbolje, brojne), rezervne baterije.

Najbolje je duplicirati zalihe svega: da jedan “komplet” imate za radno mjesto, a drugi, portabilni dr┼żati u autu za slu─Źaj hitne evakuacije.

Osmislite plan pona┼íanja svoje obitelji u izvanrednoj situaciji. ─îlanovi obitelji u momentu udara mogu biti na razli─Źitim mjestima, zato unaprijed isplanirajte kako ─çete se povezati i okupiti.

Provjerite da li javne zgrade oko vas raspola┼żu atomskim skloni┼ítima. Ako ih nema u blizini, mogu poslu┼żiti podrumi, ─Źak i unutarnje sobe bez prozora na srednjim katovima visokih zgrada.

┼áto ─Źiniti za vrijeme atomske eksplozije?

Slu┼íajte javne informacije preko radija ili TV, po┼ítujte upute nadle┼żnih dr┼żavnih slu┼żbi.

─îim vlasti izdaju upozorenje da slijedi atomski napad, odmah potra┼żite skloni┼íta, najbolje je da bude ispod razine zemlje, i ostanite u njemu do novih instrukcija.

Da biste se za┼ítitili od radioaktivnih ─Źestica – sakrijte se u najbli┼żoj zgradi od cigle ili betona.

Ako u roku od nekoliko minuta prona─Ĺete dobro skloni┼íte – vi┼íekatnicu ili podrum – odmah tr─Źite tamo.

Najbolje je biti ili ┼íto dublje ispod razine zemlje ili u sredi┼ítu visoke zgrade. Potrebno je da izme─Ĺu vas i radioaktivnih ─Źestica bude ┼íto vi┼íe betona, cigle ili zemlje.


Budite pripremljeni da u skloništu ostanete najmanje 24 sata, odnosno do momenta kada vlasti budu objavile da je moguće napuštati skloništa.

┼áto ─Źiniti ako vas atomski udar zadesi na ulici?

Ni u kom slu─Źaju ne gledajte u “gljivu” eksplozije jer vas mo┼że trenutno oslijepiti.

Prikrijte se bilo ─Źime ┼íto vas mo┼że makar i malo za┼ítititi.

Lezite na zemlju i prikrijte nekako glavu. Pazite: ako je eksplozija bila udaljena – udarni val mo┼że sti─çi do vas kroz 30 sekundi.

┼áto prije na─Ĺite skloni┼íte, ─Źak i ako ste mnogo kilometara udaljeni od epicentra eksplozije. Vjetar mo┼że radioaktivne ─Źestice raznositi stotine kilometara u krug.

Ako ste bili na ulici, potrudite se ┼íto je mogu─çe br┼że o─Źistiti tijelo od radioaktivnog “materijala”.

Skinite odje─çu, da ne biste dali radioaktivnim ─Źesticama da se pro┼íire po va┼íem tijelu. Skidanjem odijela, majice (ko┼íulje), haljine i jakne mo┼żete se osloboditi 90 posto radioaktivnog “materijala”.

Ako je mogu─çe, stavite radioaktivnu odje─çu u plasti─Źni kontejner (ja─Źu vre─çicu) i zape─Źatite (ili bar dobro zave┼żite).

Istu┼íirajte se, dobro se pritom nasapunajte. Ne trljajte niti ─Źe┼íite ko┼żu.

Operite glavu i kosu šamponom ili sapunom. Ne koristite sušilo za kosu.

Mogu─çe je da ─çete morati se skrivate i cijeli mjesec jer koli─Źina radioaktivnih “padavina” izravno ovisi o veli─Źini bombe i od toga koliko blizu tlu je eksplodirala.

Ve─çina stanovnika pogo─Ĺenog grada ili podru─Źja mo┼że napustiti skloni┼íta ve─ç nakon nekoliko dana i – ako je neophodno – preseliti se negdje drugdje.

Neprekidno slu┼íajte radio ili gledajte TV da biste saznali kuda se mo┼że otputovati, a koje lokacije i mjesta je najbolje izbjegavati.

Nikad ne zaboravljajte: radijacija se ne mo┼że ni vidjeti, ni namirisati niti raspoznati bilo kojim ─Źulom.
 

 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,