Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Nova cenzura Google pretraživača se čini gora nego što smo se prvobitno bojali

Nova cenzura Google pretraživača se čini gora nego što smo se prvobitno bojali

cenzura-googleNovi podaci objavljeni od strane ‘World Socialist Web Site’ čini se da potvrđuje ono čega su se mnogi bojali: novi protokol Googleove procjene pretraživanje nepovoljno utječe na široku lepezu ljevičarske i zviždačke organizacije za demokratskih prava i portale antiratnih vijesti

Podaci prikupljeni iz metričke web tražilice SEMrush pokazuju ogromni pad u prometu na portalima Wikileaks, the Intercept, the ACLU, Common Dreams, Antiwar.com i mnogim drugima.

Google-ov novi algoritam, koji je implementiran sa navodnim ciljem ograničavanja dosega „lažnih vijesti” i „teorije zavjere” ima zadatak ciljati web stranice koje pišu protiv establišmenta nastojeći osporiti dezinformacije i propagandu u korist korporativnih mainstream medijima.

Suočavanje sa kritikama iz mainstream medija poput New York Timesa, The Washington Posta, i drugih MSM-ova koji su bili dobročinitelji na predsjedničkim izborima 2016., i Google i Facebook su kapitulirali i poduzeli drastične mjere za ograničavanje protoka informacija.

WikiLeaksu je promet pao za 30 posto; portalu Democracy Now je pao promet za 36 posto. Portal World Socialist Web Site – WSWS je najviše zahvatio algoritam, jer im je promet pao za 70 posto tijekom mjeseca kada je novi algoritam stupio na snagu.

David North, predsjednik portala World Socialist Web Site WSWS je nazvao novi protokol za pretraživanje politički motiviranim i kaže da dramatično utječu na organske rezultate pretraživanja.

„Iako značajan postotak naših čitatelja dolazi direktno na naš portal WSWS, mnogi web korisnici pristupaju stranici putem tražilice, u kojoj je Google najkorišteniji. Nema drugog objašnjenja za izuzetno oštar pad u čitateljstvu, gotovo preko noći, koji dolaze sa Google pretraživanja.

„Google tvrdi da štiti čitatelje od ‘lažnih vijesti’ i to je politički motivirana laž. Google, koji je masivni monopolist, s najbližim vezama u državnim i obavještajnim agencijama, blokira pristup WSWS-u i drugim lijevim i progresivnim web stranicama kroz sustav namještenih pretraživanja.”

U međuvremenu, mnogi aktivisti sa desnice također osjećaju da su njihova prava govora ograničena. Nedugo nakon izbora, na desničarskoj web stranici Breitbart su tvrdili kako Google i Facebook pokušavaju ukinuti izvore financiranje konzervativnih stranica mijenjanjem Google Adsense oglasa i Facebookovog algoritma za čitatelje.

Izvješće sa portala Gizmodo otkrilo je da je Facebook poduzeo „korake u suzbijanju lažnih vijesti ranije ove godine”, čak i znajući da će ti potezi „nerazmjerno utjecati na desničarske news portale i na njihov rejting, uklanjajući njihove objave na statusu čitatelja.”

Vratari Interneta možda neće biti zabrinuti koliko sa cenzurom ili favoriziranjem vijesti desnog ili lijevog krila već sa kontrolom vijesti od strane Golijata mainstream medija i establišmenta.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,