Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Papa Franjo: Svaki pedeseti katolički svećenik je silovao djecu

Papa Franjo: Svaki pedeseti katolički svećenik je silovao djecu

papa-slikanjeFranjo je priznao da 1 na 50 svećenika, uključujući i visoke vatikanske dužnosnike, su pedofili koji ponekad siluju djecu

Prema papi, iako se djela pedofilije trebaju promatrati kao „teški grijeh” katolici trebaju imati na umu da opraštaju ljudima njihove grijehe i to je njihova dužnost prema Bogu.

Nedavna istraživanja su australski istrage otkrila su dokaze o tome da papa grubo podcjenjuje stvarnu brojku svećenika koji zlostavljaju djecu. Prema Australskom komisiji, kako piše Dw.com, 1 na 14 svećenka je vjerojatno da će biti pedofili.

Komisija je također otkrila dokaze o „zastrašivanju svjedoka” navodnih žrtava.

Dok je Franjo je proveo opsežne reforme u Vatikanu, on je optužen za ne čini dovoljno u borbi protiv krize zlostavljanja djece.

U svom intervjuu, Franjo je citirao: „Crkva se bori da iskorjeni naviku i da obrazuje rehabilitirane “prijestupnike”.

“Ali ova guba je također prisutna u našoj kući. Mnogi od mojih kolega koji rade protiv ovih prijestupnika su mi rekli da je pedofiliju u Crkvi na razini od 2 posto.”

On je rekao da su ga te brojke dobivene od crkvenih dužnosnika trebale umiriti, ali je dodao: “Ali, moram reći da me nisu umirile na bilo koji način.”

“Naprotiv, mislim da ih duboko zabrinjavajuće. Među tih 2 posto se nalaze pedofili koji su čak i biskupi i kardinali.”

Nedavno je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi rekao za dnevni list da je „zarobio duh” razgovora, ali je negirao da je Franjo rekao da postoje neki kardinali koji su pedofili.

U svom intervjuu, Papa je priznao da je pedofilija bila uobičajena i raširena u Katoličkoj crkvi, i navodno nazvao zahtjev za celibatom među svećenicima „problem” za kojeg se „pronalazi rješenje” – iako je Vatikan također demantirao da je on to rekao.

Prošli tjedan je papa Franjo izrekao svoje najjače riječi o pedofilima svećenicima dok je održao povijesni trosatni sastanak sa šest žrtava zlostavljanja, uključujući i dvije žrtve iz Velike Britanije i dvije iz Irske.

U masi prije sastanka, molio je žrtve zlostavljanje za oprost „svetogrdnih” zločina koje su počinili „sinovi i kćeri Crkve koji su izdali svoje poslanje”.

Britanska žrtva zlostavljanja Peter Saunders (57), koji je bio zlostavljan više od pet godina od strane dva svećenika, učitelja i član njegove obitelji dok je imao osam godina, opisao je iskustvo koje mu je „promijenilo život”.

Prvi slučajevi zlostavljanja u rukama svećenika došli su na vidjelo u SAD-u i Kanadi u 1980-tim godinama. U 1990-tim, otkrića su se počela pojavljivati,​od rasprostranjenog zlostavljanja u Irskoj, a prvi slučajevi su bili razotkriveni u više od desetak zemalja u posljednjem desetljeću.

U 2009. godini, otkrivena su dva izvješća o navodoj pedofiliji u Irskoj; njihov opseg zataškavanja je trajao desetljećima, a uključivao je tisuće žrtava.

Prošli tjedan je Papa rekao je je Katolička crkva bila krivac „suučesništva” u zataškavanju onoga što je nazvao „prezirnim djelom” i „teškim grijehom”.

On je rekao da bi članovi Katoličke crkve trebali „plakati pred odvratnim djelima zlouporabe koje su ostavile cjeloživotne ožiljake”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,