Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Uništenje ISIS-a bi moglo dovesti do ‘radikalnog iranskog carstva’, kaže Kissinger

Uništenje ISIS-a bi moglo dovesti do ‘radikalnog iranskog carstva’, kaže Kissinger

kiss-isisHenry Kissinger je rekao da ako ISIS bude uništen, situacija na Bliskom istoku bi mogla završiti još gore s pojavom „radikalnog iranskog carstva” u cijeloj regiji

Ako teritorij Islamske države zauzme iranska revolucionarna garda ili šiitske snage obučene i usmjerene tome, rezultat bi mogao biti pojava iranskog radikalnog carstva preko cijelog Bliskog istoka, upzorio je bivši američki državni tajnik u nedavnom članku objavljenom na CapX.

Breitbart izvještava da je Kissinger upozorio da u slučaju ISIS-a i Irana, stari aforizam „neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj” više ne drži vodu, jer uništenjem sunitske terorističke skupine će nastati „teritorijalni pojas koji se proteže od Teherana do Beiruta” kojeg će okupirati iranske i šiitske snage.

Preko velikih područja Iraka i Sirije, ideološka radikalna vjerska vojska ISIS je sama sebe proglasila nemilosrdnim neprijateljem moderne civilizacije, tražeći nasilno da se zamijeni mnoštvo međunarodnih sustava s jednim islamskim carstvom kojim upravlja šerijatski zakon.

U tim okolnostima, tradicionalna izreka da se neprijatelj neprijatelja može smatrati svojim prijateljem više ne vrijedi. U suvremenom Bliskom Istoku, neprijatelj neprijatelja također može biti vaš neprijatelj. Bliski istok utječe na svijet preko volatilnosti svojih ideologija onoliko koliko i po svojim specifičnim akcijama.

Izvanjski svjetski rat sa ISIS-om može poslužiti kao ilustracija.

Većina vlada koje ne podržavaju ISIS uključujući šiitski Iran i vodeće sunitske države – slažu se da ISIS treba uništiti.

No, koji entitet bi trebao naslijediti njihov teritorij? Koalicija sunita? Ili sfera utjecaja kojom domira Iran? Odgovor je nepoznat, jer Rusija i NATO zemlje podržavaju suprotstavljene strane.

Ako ISIS-ov teritorij zauzime iranska revolucionarna garda ili obučene šiitske snaga, rezultat bi mogao biti teritorijalni pojas koji se proteže od Teherana do Bejruta, koji bi mogla označiti pojavu iranskog radikalnog carstva.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,