Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Australski premijer: ‘Oslobodite Julian Assangea, on nije kriminalac’

Australski premijer: ‘Oslobodite Julian Assangea, on nije kriminalac’

premijer-australija-assangeAustralski premijer Malcolm Turnbull je udario po prethodnoj vladi koja lažno tvrdi da je Julian Assange kriminalac koji je prekršio zakone, i za neuspjeh u obrani australskog državljanina protiv poziva na njegovo ubojstvo od strane političara i mainstream medija u SAD-u

Prema odluci Ujedinjenih naroda, Julian Assange je „lišen slobode” i držan u „arbitrarnom pritvoru” što je u suprotnosti s međunarodnim pravom tijekom njegovog boravka u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

„Radna skupina je o arbitrarnom pritvoru smatrala da ona čini različite oblike lišenja slobode kojima je Julian Assange bio podvrgnut što predstavlja oblik proizvoljnog pritvaranja”, rekao je predsjedatelj odbora Seong-Fil Hong.

U govoru na Pravnom fakultetu u Sydneyu prošlog tjedna, premijer Turnbull je rekao da je prethodna Australska vlada kriva za neuspjeh u zaštiti prava na slobodu govora Juliana Assangea.

„U vrijeme kada je bio opisan kao osoba koja krši zakone od strane gđe. Gillard, uglednih američkih političara i novinara koji su ga opisivali kao teroristu i, u nekim slučajevima, pozivali da bude ubijen”, rekao je on.

„Bivša premijerka Julia Gillard je sasvim ispravno osudila njegovo objavljivanje povjerljivih informacija, suosjećala se s našim neugodnim američkim saveznicima, ali u isto vrijeme je spoznala našu duboku tugu da se jednom australskom državljaninu prijeti na taj način od strane vodećih osoba u nekoj drugoj zemlji koja se zalaže za slobodu govora i vladavine prava koji se tradicionalno smatraju ni manje ni više nego originalno njihove.”

Umjesto da prati ravnu liniju politike, bivša premijerka Gillard je trebala upozoriti SAD za takav neuredan sigurnosni previd, rekao je on.

Premijer Turnbull posjeduje stav kada je riječ o zaštiti zviždača i disidenata od napada establišmenta.

U svom govoru na Pravnom fakultetu u Sydneyu, g. Turnbull je rekao da je Visoki sud bio „vrlo jasan da australski sud ne bi trebao djelovati ‘da zaštiti obavještajne tajne i povjerljive političke informacije’ stranih vlada”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,