Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Njema─Źka ‘zlatna mlade┼ż’ prebacivala imigrante s plovila krijum─Źara i ubacivali ih u EU

Njema─Źka ‘zlatna mlade┼ż’ prebacivala imigrante s plovila krijum─Źara i ubacivali ih u EU

imigranti-zlatna-mladezONG Jugend Rettet utemeljili su 2015. mladi Nijemci, od 20 do 30 godina, iz dobrostojećih obitelji kako bi spašavali ilegalne imigrante s ratnih prostora i ubacivali ih u Europu

Postoje i snimke na kojima se vidi kako posada broda njema─Źke nevladine organizacije (ONG) Jugend Rettet (Spa┼íena mlade┼ż) prebacuje migrante s plovila krijum─Źara ljudima na svoje plovilo. Krijum─Źarima su vra─çena plovila s kojima oni ponovno mogu prebacivati ljude u bijegu iz svojih zemalja na plovilima ONG koja ─çe ih odvoziti do talijanskih luka.

Na osnovu tih snimaka tu┼żitelj u talijanskom gradu Trapaniju, Ambrogio Cartosio, pokrenuo je istragu i od suca za preliminarnu istragu Emanuelea Cersosima zatra┼żio zapljenu broda Iuventa njema─Źke ONG Jugend Rettet.

Plovila talijanske obalne stra┼że presrela su brod Iuventa i dopratili ga do otoka Lampeduse radi istrage.

Premda se u nekim slu─Źajevima intervenira kako bi se spasili ljudski ┼żivoti u Sredozemnom moru, u ve─çini slu─Źajeva operacije plovila ONG slu┼że da se osobe prebace s plovila libijskih krijum─Źara ljudima do brodova talijanske obalne stra┼że ili mornarice – izjavio je Cartosio novinarima.


Snimke koje ÔÇ×optu┼żujuÔÇť mlade njema─Źke spasitelje pokazuju tri operacije (od 18. i 26. lipnja ove godine, te 10. rujna 2016.) prebacivanja izbjeglica.

Nema potvrde da je posada broda Iuventa za te operacija dobila novce, ali postoje susreti izme─Ĺu posade broda ONG i libijskih trafikanata ljudima. Cartosio iznosi osobno mi┼íljenje, odnosno da su mladi Nijemci to ─Źinili iz humanitarnih razloga.

Plovilo Iuventa djeluje na prostoru libijskog mora. ONG Jugend Rettet utemeljili su 2015. mladi Nijemci, od 20 do 30 godina, iz dobrostojećih obitelji kako bi spašavali imigrante s ratnih prostora. Postavlja se pitanje, kojih ratnih prostora?

Kupili su staro ribarsko plovilo i u njema─Źkoj luci Endem pretvorili ga u brod za operacije spa┼íavanja.

Plovilo, izgra─Ĺeno 1962., plovi pod nizozemskom zastavom, duga─Źko je 33 i ┼íiroko 7 metara. Od po─Źetka ljeta pro┼íle godine plovi Mediteranom i spa┼íava izbjeglice. Najmanje tri puta, kako pokazuju snimke, bilo je to u dogovoru s libijskim krijum─Źarima ljudima.
 

(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,