Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Njemačka ‘zlatna mladež’ prebacivala imigrante s plovila krijumčara i ubacivali ih u EU

Njemačka ‘zlatna mladež’ prebacivala imigrante s plovila krijumčara i ubacivali ih u EU

imigranti-zlatna-mladezONG Jugend Rettet utemeljili su 2015. mladi Nijemci, od 20 do 30 godina, iz dobrostojećih obitelji kako bi spašavali ilegalne imigrante s ratnih prostora i ubacivali ih u Europu

Postoje i snimke na kojima se vidi kako posada broda njemačke nevladine organizacije (ONG) Jugend Rettet (Spašena mladež) prebacuje migrante s plovila krijumčara ljudima na svoje plovilo. Krijumčarima su vraćena plovila s kojima oni ponovno mogu prebacivati ljude u bijegu iz svojih zemalja na plovilima ONG koja će ih odvoziti do talijanskih luka.

Na osnovu tih snimaka tužitelj u talijanskom gradu Trapaniju, Ambrogio Cartosio, pokrenuo je istragu i od suca za preliminarnu istragu Emanuelea Cersosima zatražio zapljenu broda Iuventa njemačke ONG Jugend Rettet.

Plovila talijanske obalne straže presrela su brod Iuventa i dopratili ga do otoka Lampeduse radi istrage.

Premda se u nekim slučajevima intervenira kako bi se spasili ljudski životi u Sredozemnom moru, u većini slučajeva operacije plovila ONG služe da se osobe prebace s plovila libijskih krijumčara ljudima do brodova talijanske obalne straže ili mornarice – izjavio je Cartosio novinarima.

Snimke koje „optužuju“ mlade njemačke spasitelje pokazuju tri operacije (od 18. i 26. lipnja ove godine, te 10. rujna 2016.) prebacivanja izbjeglica.

Nema potvrde da je posada broda Iuventa za te operacija dobila novce, ali postoje susreti između posade broda ONG i libijskih trafikanata ljudima. Cartosio iznosi osobno mišljenje, odnosno da su mladi Nijemci to činili iz humanitarnih razloga.

Plovilo Iuventa djeluje na prostoru libijskog mora. ONG Jugend Rettet utemeljili su 2015. mladi Nijemci, od 20 do 30 godina, iz dobrostojećih obitelji kako bi spašavali imigrante s ratnih prostora. Postavlja se pitanje, kojih ratnih prostora?

Kupili su staro ribarsko plovilo i u njemačkoj luci Endem pretvorili ga u brod za operacije spašavanja.

Plovilo, izgrađeno 1962., plovi pod nizozemskom zastavom, dugačko je 33 i široko 7 metara. Od početka ljeta prošle godine plovi Mediteranom i spašava izbjeglice. Najmanje tri puta, kako pokazuju snimke, bilo je to u dogovoru s libijskim krijumčarima ljudima.
 

(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,