Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ČLAN BILDERBERG GRUPE JEAN CLAUDE JUNCKER: ‘Ja uopće nisam za to da Srbija brzo dođe u EU, ali moramo im dati neku perspektivu da opet ne bi počeli ratovati’

ČLAN BILDERBERG GRUPE JEAN CLAUDE JUNCKER: ‘Ja uopće nisam za to da Srbija brzo dođe u EU, ali moramo im dati neku perspektivu da opet ne bi počeli ratovati’

juncker-intervjuPredsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker komentirao je niz aktualnih tema vezanih uz Europsku uniju u velikom intervjuu koji je za Politico napravio Florian Eder

Prema Junckeru EU je u “dobroj formi” usprkos godini u kojoj je Ujedinjeno Kraljevstvo službeno započelo proceduru izlaska iz Unije i u kojoj se europski birokrati navikavaju na sasvim novi oblik dijaloga s američkom administracijom pod vodstvom Donalda Trumpa.

“Nemamo se na što žaliti. Ova godina bila je bolja od prošle, mnoge države članice bilježe snažniji rast ekonomije te istodobno smanjuju deficit. To su činjenice, ne moje raspoloženje.”

Iako po Junckeru velik dio zasluga za to otpada na Europsku komisiju, priznaje da se u javnosti to tako ne prikazuje. No, on je “previše iskusan i previše star” da bi ga to smetalo, ističe.

Što se tiče Brexita, Juncker je otvoreno komentirao da će to biti prava glavobolja, a ne samo manja smetnja.

“Ljudi će sve više biti svjesni kompleksnosti problema na dnevnoj bazi, uz to da na neke od njih neće biti rješenja” – smatra Juncker. Također drži da više nema puta unazad za Brexit.

“Radna hipoteza Komisije je da će se Brexit dogoditi i ne bih išao tako daleko da tvrdim da ga neće biti. Pregovori su sa strane Unije u dobrim rukama glavnog pregovarača Michela Barniera.”

Juncker se inače Brexitom “ne zamara” više od pola sata tjedno, već se koncentrira na pozitivne ciljeve EU poput ekonomskog rasta, sigurnosti i razvoja trgovinskih udruga s drugim državama svijeta. U intervjuu se dotaknuo i Donalda Trumpa kojem je, kako kaže, “već objasnio da se prestane nadati kako će i druge države slijediti Veliku Britaniju u izlasku iz EU”.

“Zapanjujuće je koliko Trumpova administracija nije organizirana. Mi smo znatno bolji u tome. Ako postoje problemi unutar Komisije, mi ih je rješavamo u direktnom razgovoru s ljudima. Ne dajemo im odmah otkaz” – rekao je Juncker te istaknuo da nikada nije ni imao razloga otpustiti nekoga.

Šef Europske komisije dotaknuo se i procesa proširenja EU. Kada bi se EU raspala na komade, “zapadni Balkan bi izgubio europsku perspektivu” smatra Juncker. No, nije za brzo širenje Unije.

“Ja nisam za brzi ulazak država zapadnog Balkana u Europsku uniju. No, oduzmete li tim državama europsku perspektivu, tada ćemo iskusiti ono što se događalo 90-ih godina. U tom kontekstu je stabilnost i kompozicija EU preduvjet da se na Balkanu više ne dogodi rat. Nadm se da i američki predsjednik to razumije” – rekao je Juncker.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,