Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » HRVATSKI MINISTAR OBRANE KRSTI─îEVI─ć ZAPALIO REGIJU: ‘Kupujemo 12 novih ratnih aviona’

HRVATSKI MINISTAR OBRANE KRSTI─îEVI─ć ZAPALIO REGIJU: ‘Kupujemo 12 novih ratnih aviona’

krst-zrakoplo2020. godine, kada bude obilje┼żavana 25. godi┼ínjica Oluje i kada Hrvatska bude predsjedatelj Europske unije, prva dva vojna zrakoplova, koje se planira nabaviti, na─çi na nebu u rukama hrvatskih pilota, te da ─çe se 2021. godine nabaviti ┼íest, a 2022. godine ─Źetiri

Ministri obrane Damir Krsti─Źevi─ç, branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Bo┼żinovi─ç u petak su na Kninskoj tvr─Ĺavi priredili prijem za ratne zapovjednike vojno-redarstvene operacije Oluja, koju je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oru┼żanih snaga Kolinda Grabar Kitarovi─ç u govoru nazvala ‘najve─çom i najva┼żnijom pobjedom’ u novijoj hrvatskoj povijesti.

“Na zapovijed prvog hrvatskog predsjednika Franje Tu─Ĺmana poveli ste Hrvatsku vojsku u najve─çu i najva┼żniju pobjedu na┼íe novije povijesti, Oluju, koja je odnijela pred sobom agresorske snove o Velikoj Srbiji i donijela mir i slobodu Hrvatskoj, ali i BiH te pridonijela slamanju velikosrpske politike, postizanju me─Ĺunarodnog Daytonskog sporazuma i okon─Źanju rata”, rekla je Grabar Kitarovi─ç.

Po njenim rije─Źima, iako je Oluja slomila vojnu snagu agresora i najavila skori zavr┼íetak ratnih operacija, “borba za slobodu Hrvatske njome nije dovr┼íena” te je bilo potrebno strpljenje i mudrost predsjednika Tu─Ĺmana za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, a “posebno za obranu istine o Domovinskom ratu”.

“Neki od Vas, posebice generali Gotovina i Marka─Ź, u toj su bici podnijeli veliku ┼żrtvu za Hrvatsku, a kona─Źnom osloba─Ĺaju─çom presudom njima dvojici svijetu je priop─çena istina o Domovinskom ratu i Oluji”, istaknula je Grabar Kitarovi─ç.

Naglasila je kako je zbog mladih nara┼ítaja potrebno isticati da su Oluja i druge pobjede u Domovinskom ratu izvojevane vlastitim snagama te “uzornim vo─Ĺenjem prema me─Ĺunarodnim pravilima ratovanja ─Źime mogu poslu┼żiti za primjer eti─Źki vo─Ĺenog oru┼żanog sukoba”.

Istaknula je kako se vojno-redarstvena operacija Oluja prou─Źava “na najvi┼íim u─Źili┼ítima na┼íih najbli┼żih saveznika kao izvrsno planirana te politi─Źki i vojno odli─Źno vo─Ĺene najve─çe vojne operacije na podru─Źju Europe nakon Drugog svjetskog rata.”

“Stoga, ne samo zbog vojne pobjede, nego i zbog na─Źina na koji je ostvarena, smijemo i trebamo se ponositi svojom dr┼żavom,” rekla je predsjednica Grabar Kitarovi─ç zavr┼íavaju─çi svoj govor na Kninskoj tvr─Ĺavi porukom “Hrvatskoj domovini uvijek vjerni”.


Ministar obrane Damir Krsti─Źevi─ç, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i sudionik Oluje, istaknuo je kako je Kninska tvr─Ĺava simbol hrvatske slobode: “Na┼ía operacija Oluja za nas je uvijek, danas i za sve budu─çe generacije, simbol vojnog uspjeha i juna┼ítva. Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu,” istaknuo je Krsti─Źevi─ç.

Govore─çi o Domovinskom ratu, Krsti─Źevi─ç je naglasio kako smo “u kratkom vremenu stvorili pobjedni─Źku vojsku koja je porazila velikosrpsku agresiju i donijela slobodu hrvatskom narodu”.

“Hrvatska vi┼íe nikad ne smije biti razoru┼żana,” poru─Źio je Krsti─Źevi─ç. Rekao je kako vjeruje u uspostavu sustava domovinske sigurnosti na temelju kojeg Hrvatska “u svakom trenutku mo┼że ─Źvrsto i sna┼żno reagirati na bilo koju ugrozu i rizik”.

Kazao je i kako na┼íe oru┼żane snage razvijaju nove sposobnosti te da ─çe se te sposobnosti prvi put vidjeti na sve─Źanosti 22. obljetnice Oluje kada ─çe iznad Kninske tvr─Ĺave sve─Źano preletjeti novonabavljeni helikopteri koji su, kako je rekao, “mali, ali vrlo mo─çni.”

Istaknuo je i kako ─çe se 2020. godine, kada bude obilje┼żavana 25. godi┼ínjica Oluje i kada Hrvatska bude predsjedatelj Europske unije, prva dva vojna zrakoplova, koje se planira nabaviti, na─çi na nebu u rukama hrvatskih pilota, te da ─çe se 2021. godine nabaviti ┼íest, a 2022. godine ─Źetiri: “To je nama potrebno i to je na┼í odnos prema budu─çim generacijama”, poru─Źio je Krsti─Źevi─ç.

Ministar branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je Oluja “zaglavni kamen moderne hrvatske dr┼żave”.

“5. kolovoza je zlatopis hrvatske povijesti jer smo tog dana 1995. godine slomili jugokomunisti─Źku i srpsku agresiju i oslobodili okupirana hrvatska podru─Źja,” kazao je Medved. Naglasio je kako su u Zakonu o hrvatskim braniteljima i ─Źlanovima njihovih obitelji, kojeg je Vlada prihvatila u petak na sjednici u Kninu, sadr┼żane sve temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suvremena Republika Hrvatska.

“Tim ─çemo zakonom odati priznaje ┼żrtvi hrvatskih branitelja i osigurati za┼ítitu digniteta Domovinskog rata”, poru─Źio je Medved.

Ministar unutarnjih poslova Davor Bo┼żinovi─ç je istaknuo kako je Oluja bila “politi─Źki legitimna i vojno opravdana akcija osloba─Ĺanja hrvatskog teritorija”. Rekao je kako je u Domovinskom ratu poginuo 761 pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, a 3.600 ih je ranjeno, dok ih je 27 progla┼íeno nestalima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,