Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOVČANA POMOĆ VLADI AFGANISTANA NISU SE OPRAVDALA: Udvostručena proizvodnja heroina u Afganistanu

NOVČANA POMOĆ VLADI AFGANISTANA NISU SE OPRAVDALA: Udvostručena proizvodnja heroina u Afganistanu

afganistan-makoviOrganizacija “Sigar”, formirana radi kontrole za sredstvima koji se izdvajaju na obnovu Afganistana, predstavila je izvješće po kojem stotine milijuna dolara koje su potrošene na potporu afganistanske Vlade nisu opravdale sebe, dok je proizvodnja za ovu godinu porasla dva puta

Prema tromjesečnom izvješću, za posljednjih 15 godina Amerika je na potporu Vlade Afganistana za više od 714 milijuna dolara. Sredstva su bila usmjerena na naoružanje vojske i izgradnju infrastrukture, ali zbog korupcije koja vlada u zemlji ulaganja se nisu opravdala.

Prema podacima “Sigara”, bez obzira na ogromne američke rashode, odnos između afganistanske vlade koju podržava Washington i naoružanih skupina koje ratuju protiv nje, nije se promijenio od 2016. godine. Kao i prije, 60 posto ukupnog teritorija države nalazi se pod kontrolom vlasti, a ostalih 40 posto se nalazi pod kontrolom talibana i ostalih skupina.

Za ovaj period je povećan broj eksplozija i sukoba militanata i vladinih snaga. Između ostalog, od 1. svibnja do 31. svibnja, Ujedinjeni narodi su zabilježili 6.252 incidenta kršenja sigurnosti, što je 21 posto više u usporedbi s prošlim kvartalom.

Osim toga, cijena heroina se povećala na 3,02 milijarde dolara u 2016. godini sa 1,56 milijarde dolara 2015. godine, javlja Al Jazeera.

“Bez obzira na to što je program pružio neku podršku afganistanskim vlastima, u ovom trenutku se ne može ocijeniti je li ova pomoć vrijedila potrošenih 457,7 milijuna dolara”, navodi se u izvještaju.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,