Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NOV─îANA POMO─ć VLADI AFGANISTANA NISU SE OPRAVDALA: Udvostru─Źena proizvodnja heroina u Afganistanu

NOV─îANA POMO─ć VLADI AFGANISTANA NISU SE OPRAVDALA: Udvostru─Źena proizvodnja heroina u Afganistanu

afganistan-makoviOrganizacija “Sigar”, formirana radi kontrole za sredstvima koji se izdvajaju na obnovu Afganistana, predstavila je izvje┼í─çe po kojem stotine milijuna dolara koje su potro┼íene na potporu afganistanske Vlade nisu opravdale sebe, dok je proizvodnja za ovu godinu porasla dva puta

Prema tromjese─Źnom izvje┼í─çu, za posljednjih 15 godina Amerika je na potporu Vlade Afganistana za vi┼íe od 714 milijuna dolara. Sredstva su bila usmjerena na naoru┼żanje vojske i izgradnju infrastrukture, ali zbog korupcije koja vlada u zemlji ulaganja se nisu opravdala.

Prema podacima “Sigara”, bez obzira na ogromne ameri─Źke rashode, odnos izme─Ĺu afganistanske vlade koju podr┼żava Washington i naoru┼żanih skupina koje ratuju protiv nje, nije se promijenio od 2016. godine. Kao i prije, 60 posto ukupnog teritorija dr┼żave nalazi se pod kontrolom vlasti, a ostalih 40 posto se nalazi pod kontrolom talibana i ostalih skupina.

Za ovaj period je pove─çan broj eksplozija i sukoba militanata i vladinih snaga. Izme─Ĺu ostalog, od 1. svibnja do 31. svibnja, Ujedinjeni narodi su zabilje┼żili 6.252 incidenta kr┼íenja sigurnosti, ┼íto je 21 posto vi┼íe u usporedbi s pro┼ílim kvartalom.

Osim toga, cijena heroina se pove─çala na 3,02 milijarde dolara u 2016. godini sa 1,56 milijarde dolara 2015. godine, javlja Al Jazeera.

“Bez obzira na to ┼íto je program pru┼żio neku podr┼íku afganistanskim vlastima, u ovom trenutku se ne mo┼że ocijeniti je li ova pomo─ç vrijedila potro┼íenih 457,7 milijuna dolara”, navodi se u izvje┼ítaju.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,