Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ODLU─îILI RIJE┼áITI GLAD U SVIJETU: Finci napravili bioreaktor koji pravi hranu od – zraka!

ODLU─îILI RIJE┼áITI GLAD U SVIJETU: Finci napravili bioreaktor koji pravi hranu od – zraka!

reaktor-finciUvjereni suÔÇőda ─çe njihov izum pomo─çi da se rije┼íi problem gladi na planeti

Finski znanstvenici konstruirali su aparaturu koja vodu i uglji─Źnu kiselinu iz zraka pretvara u jestive granule bjelan─Źevina!

Čak su uvjereni da će njihova otkrića pomoći da se riješi problem gladi na Zemlji.

Jedan od njih – Juha-Pekka Pitk├Ąnen, s Tehnolo┼íkog sveu─Źili┼íta Lapeanranta – rekao je online-listu qz.com:

“Sve ┼íto je potrebno za proizvodnju jestivih bjelan─Źevina – nalazi se u zraku. U budu─çnosti ─çe mo─çniji strojevi – napravljeni na bazi na┼íeg patenta – mo─çi biti postavljene u pustinjama i drugdje gdje ljudima prijeti glad. Male aparate te vrste, ljudi ─çe mo─çi dr┼żati u ku─çi i koristiti po potrebi”.

Znanstvenici širom svijeta su posljednjih godina pokušavali atmosferski CO2 pretvoriti u biogorivo i druge korisne spojeve.

Takve ambicije su imali i ameri─Źki fizi─Źari iz Chicaga koji su 2016. uspjeli napraviti solarnu bateriju koja je koristila skupljenu energiju za raspad CO2 radi dobivanja ugljik-monoksida i vodika. Njihove kolege iz Nacionalnog laboratorija u Oak-ridgea napravili su katalizator koji uglji─Źnu kiselinu pretvara u obi─Źni alkohol.


Pitk├Ąnen i njegove kolege su smislili aparaturu koja zrak pretvara u slo┼żenije organske spojeve – molekule bjelan─Źevina i ┼íe─çera.

Radi toga su se poslu┼żili lukavstvom: “zaposlili” su mikrobe koji su se u stanju “hraniti” sa molekulama CO2 i pretvoriti ga u komponente svojih stanica. Ali, to je bila samo prva faza.

─îim bi se mikroorganizmi dovoljno namno┼żili, Finci su kroz svoju “ka┼íu” propu┼ítali struju. To je ubijalo bakterije koje su se odmah razlagale na molekule ┼íe─çera i bjelan─Źevina.

Nova faza je bila: su┼íenje “ka┼íe” koja se zahvaljuju─çi tome pretvarala u granule bogate bjelan─Źevinama i ugljikovodicima.

Glavni problem ove finske “tvornice” bjelan─Źevina i ┼íe─çera je sporost. Za dobivanje grama bjelan─Źevina potrebne su joj pribli┼żno dva tjedna.

Zato Pitk├Ąnen i njegove kolege ve─ç rade na ubrzavanju “proizvodnje” i pravljenju ve─çih biorekatora koji bi davali po nekoliko kilograma bjelan─Źevina dnevno.

Jedan od njih – Jero Ahola – posebno i sa optimizmom ukazuje: “Mi smo u stanju proizvesti bjelan─Źevine bez ikakvih pesticida i toksi─Źnih gnojiva. Bez zaga─Ĺivanja okoli┼ía i izbacivanja plinova u atmosferu. Na┼ía tehnologija ima veliku budu─çnost”.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,