Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Britanski znanstvenici: Ne uzimajte antibiotike do propisanog roka jer ćete postati rezistentni

Britanski znanstvenici: Ne uzimajte antibiotike do propisanog roka jer ćete postati rezistentni

antibiotik-zlicaDOSAD SU NAS PLAŠILI DA ĆEMO TO POSTATI AKO IH PIJEMO MANJE DANA NEGO ŠTO JE LIJEČNIK ODREDIO

Svi samo se naslušali upozorenja liječnika: i ako vam bude bolje – nemojte prestanete piti ovaj antibiotik; ako nećete da postanete rezistentni – morate upotrijebiti cijelu “kuru”.

A možda i nije tako. Možda su u pravu oni koji ostavljaju antibiotik čim se osjete bolje!

Znanstvenici s britanske Visoke medicinske škole Brightona i Sasexa – poslije dužeg istraživanja – tvrde da nema dokaza da se pojvljuje rezistentnost na antibiotike ako se ne poštuje “zakon – pij do kraja”.

Čak upozoravaju da stvari stoje sasvim obrnuto: da rezistentnost potiče korištenje antibiotika preko momenta kada je bolest već ustuknula.

Oglasili su se ovakvim apelom: “Pozivamo sve liječnike i prosvjetne radnike (u Britaniji se u srednjim školama predaje da se uporaba antibiotika “ne smije prekidati”) prestati pričati da je važno tečaj prijema antibiotika uvijek dovoditi do propisanog kraja. Ta preporuka nije zasnovana na činjenicama i nije ispravna”.

Britanski znanstvenici su u ovom kontekstu podsjetili na govor Aleksandra Fleminga iz 1945. kada je dobio Nobelovu nagradu. Naveli su da je on tada ukazao da bi pacijent sa infekcijom streptokoka – ako ne bi primio dovoljno penicilina – mogao postati rezistentan, a još zaraziti suprugu koja bi mogla umrijeti. Pritom je odredio formulu: “Ako već koristite penicilin – koristite ga u potrebnoj količini”.

Njegovi zemljaci ukazuju da se rezistentnost pojavljuje kod oboljelih od tuberkuloze i AIDS-a, a ne u slučaju bakterija poput Escherichia coli i takozvane Eskape-bakterije: enterokoke, stafilokoke itd.

A upravo te bakterije mogu izazvati infekcije kod pacijenata s oslabljenim imunitetom, a u slučaju rezistentnosti na antibiotike – opasne infekcije po bolnicama.

Britanci još upozoravaju: “Kada pacijenti uzimaju antibiotike bez prijeke potrebe – bakterije koje su na njih osjetljive bivaju, i na koži, i u crijevima, u okolici, bivaju zamijenjene otpornim i sposobnim da izazivaju daljnju zarazu. I, što su takve bakterije dalje izložene djelovanju antibiotika – to je među njima više otpornih na njih.”

Britanci dodatno opominju “obvezni puni tečaj uzimanja antibiotika” također ne vode računa o činjenici da različiti pacijenti različito reagiraju na isti antibiotik.

Njihovo završno upozorenje glasi: “Rezistentnost je posljedica predugog uzimanja antibiotika. Oni su dragocjeni i potrošiv resurs koji se mora čuvati”.
 
(fakti.org)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,