Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » AMERIKANCI PROBLIJEDILI: Kina održala iznenadnu vojnu paradu. 40 posto ratne tehnike viđeno prvi put

AMERIKANCI PROBLIJEDILI: Kina održala iznenadnu vojnu paradu. 40 posto ratne tehnike viđeno prvi put

kina-paradaU PARADU JE BILO UKLJUČENO: 12.000 VOJNIKA I 600 JEDINICA RATNE TEHNIKE SA PREKO 100 ZRAKOPLOVA

Predsjednik Kine Xi Jinping izjavio je nekidan na vojnoj paradi u unutrašnjosti zemlje, priređenoj povodom devet desetljeća postojanja Narodne oslobodilačke vojske, da ona rapolaže i samopouzdanjem i sposobnošću da podupre prerastanje zemlje u svjetsku silu.

Xi je, obraćajući se vojnicima iz otvorenog džipa, u vojnoj odori, rekao da je Kini danas potrebnija nego ikad snažna vojska.

Parada je održana u bazi za vojnu obuku Zhurihe, u regiji Unutarnja Mongolija. Na njoj je sudjelovalo 12.000 vojnika i 600 jedinica ratne tehnike, uključujući više od 100 borbenih zrakoplova.

Vojni vrh u Pekingu je precizirao da je oko 40 posto naoružanja uključenog u paradu prvi put pokazano.

Kinezi su pripreme za paradu držali u tajnosti. Prva vijest da će biti održava pojavila se noć prije. Samo desetak sati prije njenog održavanja.

Direktan prijenos parade vršili su Centralna državna televizija i Međunarodni i Narodni radio Kine.

“Tehnički” dio parade otvorilo je vojno zrakoplovstvo. Dvije skupine od 17 i 24 borbenih helikoptera Z-19 koji su letjeli u fromaciji nalik na brojke “81″ (1. kolovoz je dan osnutka kineske vojske).

Poligonom su prošli i glavni tenkovi Tip-99A, oklopna vozila pješaštva Tip-04A i oklopni transporteri Tip-08 (ZBL-08), samohodni protivtankovski raketni sustavi HJ-10, 155 i 122-milimetarski samohodni artiljerijski sustavi Tip-89 (PLZ- 89) i Tip-05 (PLZ-05), kao i višecijevni raketni bacači kalibra 300 mm.

Kina je na ovoj paradi prvi put pokzala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu DF-31AG. Njezin maksimalni domet je veći od 10.000 km.

U paradnoj povorci su bile i balističke rakete srednjeg dometa DF-16 i DF-26, a također prva u svijetu uključena u naoružanje protubrodska balistička raketa DF-21D, koju kineski i neki strani mediji često nazivaju “ubojicom nosača zrakoplova”.

Pred publikom i kamerama su prodefilirali i zenitni raketni sustavi HQ-9B i HQ-22, nadzvučne protubrodske krstareće rakete YJ-12A.

U zračnom dijelu parade najveću pažnju je privukao kineski stealth-lovac pete generacije J-20.

Razočarenja nije bilo: iznad poligona su proletjela tri takva lovca.

Prvi put je viđen i lovac J-16 kome je namijenjeno ostvarivanje dominaciju u zraku.

Odmah poslije njega proletio je i palubni lovac J-15 koji je radi toga doletio sa jedinog kineskog nosača zrakoplova “Liaonin”.

Na kraju su se pojavili kineski “leteći radari” KJ-2000 i KJ-500.

U govoru kojim se obratio sudionicima parade i sunarodnjacima, Xi je, pored ostalog, rekao:

“Danas smo cilju preporoda nacije bliži nego ikada u svojoj povijesti. I zato nam je potrebnije nego ikada u našoj povijesti da stvorimo moćnu vojsku. Vojnici i časnici, dužni ste bespogovorno slijediti principe i sustav apsolutnog rukovodstva Partije nad armijom i da težite svakom cilju na koji vam ona ukaže “.

Potom je nastavio: “Tvrdo vjerujem da naše Oružane snage raspolažu kako smjelošću, tako i sposobnošću da razbiju svakog neprijatelja koji bi napao našu zemlju. Naša vojska je odlučna zaštititi nacionalni suverenitet, sigurnost i interese zemlje, a ima i čime da to napravi”.

Kineske vojne parade su do 1959. bile posvećene godišnjicama osnutka NRK.

Zadnja vojna parada u Kini je bila održana 3. rujna 2015, povodom 70-godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Xi je prije dvije godine naredio otpuštanje 300.000 vojnika iz najveće stajaće vojske na svijetu, a s druge strane je ulagao u razvoj nosača zrakoplova, nuklearnih podmornica i borbenih zrakoplova s​ciljem da prestigne SAD u regionalnom, pa čak i svjetskom utjecaju.

Pogledajte cijelu paradu:
 

 
(fakti.org)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , ,