Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Britanci zgroženi: Stiže nam klorirana piletina iz SAD

Britanci zgroženi: Stiže nam klorirana piletina iz SAD

piletina-klorMinistar međunarodne trgovine Velike Britanije Liam Fox je tijekom posjete Americi pregovarao sa prekooceanskim kolegama o mogućoj suradnji s tvrtkama iz SAD

Javnost je zgrožena mogućnošću da se na tržištu Britanije ubuduće može naći klorirana piletina, kao i govedina tretirana hormonima i antibioticima.

Vijest o posjeti britanskog ministra Americi izazvala je buru negodovanja povodom činjenice da američki standardi ne odgovaraju pravilima i propisima koji vrijede na teritoriju Velike Britanije i EU.

Ono što najviše brine britansku javnost jest činjenica da se u SAD pri obradi pilećeg mesa koristi klor, čime se značajno pojeftinjuje proces proizvodnje. U EU i Velikoj Britaniji je ovakav način dezinfekcije hrane strogo zabranjen.

James McGrory, izvršni direktor lokalne organizacije “Otvorena Britanija”, predložio je Foxu da sam proba piletinu tretiranu klorom:

“Ako naš ministar želi da mu nacija povjeruje, predlažem da baš tu kloriranu piletinu pojede pred kamerama u izravnom prijenosu”, rezignirano je zaključio McGrory.

Imajući u vidu “Brexit” i sve nejasnoće koje ovaj proces sa sobom nosi, trebalo bi spomenuti da Velika Britanija zapravo nije ovlaštena ovakvu vrstu pregovora samostalno voditi sa trećom stranom. Pa ipak, djeluje da EU zasad nema ništa protiv, a da sam Fox još proučava i ispipava mogućnosti.

Peter Holmes, stručnjak sa Sveučilišta Sussex, koji se bavi pitanjima trgovine s EU, za Sputnjik kaže da je ovo pitanje krajnje “otrovno”, i to ne u prijenosnom, već u direktnom smislu:

“Amerika će sad početi vršiti pritisak na Britaniju kako bi ona počela uvozi hranu proizvedenu po standardima SAD. Tu spada i govedina prepuna antibiotika i hormona, kao i meso drugih životinja također tretirano tvarima koje u Europi i Britaniji smatramo opasnim. Vjerujem da će javnost biti žestoko protiv uvoza američke hrane”, nada se Holmes.

Stručnjak Sveučilišta Sussex dodaje da je druga negativna okolnost u ovom slučaju to što čim Velika Britanija bude počela uvoziti ovakvu hranu, EU će uvesti još stroža pravila i norme pri uvozu hrane iz Velike Britanije.

“SAD nikada, ni u kakvom slučaju u doglednoj budućnosti, ne mogu zamijeniti EU kao naše glavno tržište. Britaniji predstoji smisliti kako će ubuduće stupiti na europsko tržište. Farmerski lobi u EU će naravno biti protiv uvoza hrane s teritorija Velike Britanije, koja će biti proizvedena po nižim standardima, koji omogućuju jeftiniji proces proizvodnje, ali i lošiju kvalitetu”, revoltiran je Holmes.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,