Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HAMBURG U ŠOKU: Napadač iz supermarketa u Hamburgu je bio ‘poznati islamist’

HAMBURG U ŠOKU: Napadač iz supermarketa u Hamburgu je bio ‘poznati islamist’

njemacka-hamburgNjemačka kancelarka Angela Merkel je ponudila svoje „najdublje suosjećanje” rodbini ubijene žrtve i pohvalila hrabrost javnosti i vlasti

Čovjek koji je ubio jednu osobu, a ozlijedio šest sa nožem u supermarketu u Hamburgu je bio „poznati islamist”, kažu dužnosnici

„On je bio poznat kao islamist ali ne i kao džihadst”, rekao je hamburški ministar unutarnjih poslova Andy Grote, ističući da je osumnjičeni imao „psiholoških” problema.

Ubojica, propali tražitelj azila je rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), napao je nedužne građane nasumce u petak.

Policija je rekla da je djelovao sam, i da je savladan od strane prolaznika.

26-godišnji muškarac, identificiran kao Ahmad A je palestinac iz UAE, koji je registriran u islamističkoj bazi podataka, izjavio je u subotu gospodin Grote.

Napadač, koji živi u Njemačkoj od 2015. godine, nije mogao biti deportiran jer nije imao dokumente, također je patio od “mentalnih zdravstvenih problema”, rekli su dužnosnici.

Policija je izvršila pretres skloništa u Hamburgu gdje je čovjek živio, i rekla je kako nema dokaza da je imao pomagača ili je bio dio teroristicku organizaciju.

Još uvijek nije jasno što su bili motivi ubojice.

Napad se dogodio u Barmbek regiji na sjeveru grada u supermarketu Edeka, jednog od najvećeg njemačkog lanca supermarketa.

Policija je priopćila kako je muškarac ušao u supermarket i uzeo sa police kuhinjski nož veličine oko 20 cm.

„On je strgnuo ambalažu i onda odjednom počeo brutalno napadati 50-godišnjeg muškarca koji je kasnije umro”, rekla je glasnogovornica policije Kathrin Hennings.

On je kasnije ranio još dva muškarca u supermarketu prije bijega s mjesta događaja.

Policija je pohvalila hrabrost trojice muškaraca koji su slijedili napadača, što se vidi i na video snimci, koji su pomoću stolica satjerali ubojicu u kut.

Očevici je rekli da su građani vikali na čovjeka na arapskom da ispusti nož.

50-godišnja žena i četvorica muškaraca u dobi između 19 i 64 su izbodena, a 35-godišnji muškarac je ozlijeđen, dok je pomagao savladati ubojicu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ponudila svoje „najdublja suosjećanje” rodbini ubijene žrtve i pohvalila hrabrost javnosti i vlasti.

„Zahvaljujem policiju za njihov trud i svima onima koji su ustali protiv napadača uz pomoć građanske hrabrosti i junaštva”, rekla je gospođa Merkel, dodajući da incident „mora i bit će u potpunosti istražen.”

Njemačka je pretrpjela niz napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sigurnost je pojačana nakon što je muškarac naletio kamionom na božićni sajam u središtu Berlina, u prosincu 2016.

U srpnju 2016. godine, njemački tinejdžer iranskog porijekla ubio je devet osoba u Münchenu prije nego je počinio samoubojstvo.

Istog mjeseca, afganistanski izbjeglica naoružan sjekirom i nožem ozlijedio je četiri osobe u vlaku u južnom njemačkom gradu Würzburgu prije nego li ga je ubila policija.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,