Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PRVI PUT U POVIJESTI: Zbog kaosa među zaljevskim zemljama Arapi uvoze derivate iz Amerike

PRVI PUT U POVIJESTI: Zbog kaosa među zaljevskim zemljama Arapi uvoze derivate iz Amerike

saudi-naftaPrvi put u povijesti jedna zaljevska zemlja prisiljena je od SAD-a kupovati naftne derivate zbog napetosti između arapskih zemalja

Napetosti između arapskih zemalja i Katara izrodile su jednu gotovo nevjerojatnu situaciju. Prvi put u povijesti jedna zaljevska zemlja, Ujedinjeni Arapski Emirati, prisiljena je od SAD-a kupovati naftne derivate.

Prema izvorima iz naftnih krugova, prvi tanker s kondenzatom, ultralakom frakcijom plina i nafte, već je na putu iz SAD-a prema Dubaiju.

Psihološki efekt

Iako su Ujedinjeni Arapski Emirati jedna od vodećih članica OPEC-a i jedan od glavnih proizvođača sirove nafte u svijetu, za preradu im je potreban kondenzat koji su do sada mahom nabavljali iz Katara.

Nakon što su prije nešto više od mjesec dana UAE, Saudijska Arabija, Egipat i Bahrain optužili Dohu da financira teroriste (misleći pri tome ne na ISIL, već na Muslimansko bratstvo koje radi na svrgavanju režima u arapskim zemljama), ove su zemlje uvele potpunu blokadu Katara, inače vodećeg proizvođača zemnog plina na svijetu.

Pri tome su, naravno, prekinuli i sve trgovinske odnose s ovom zaljevskom zemljom. A jedan od glavnih proizvoda koje je Katar isporučivao svojim susjedima upravo je kondenzat.

Samo Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno njihovoj naftnoj kompaniji ADNOC Katar je mjesečno isporučivao između milijun i milijun i pol barela ovog plinskog derivata koji je neophodan u preradi sirove nafte i bez kojega rafinerije ne mogu nastaviti proizvodnju i rafiniranje sirove nafte.

Naftaši iz ADNOC-a planirali su nedostatak nadomjestiti uvozom iz drugih zemalja, prvenstveno s Dalekog istoka, no planovi su im se znatno poremetili.

Zbog povećane industrijske proizvodnje u Južnoj Koreji i Indoneziji sav je kondenzat na Dalekom istoku rasprodan.

Obratili su se potom Emiraćani i svojim susjedima u Saudijskoj Arabiji, no bez prevelikog uspjeha. Proizvodnja kondenzata u Rijadu jedva pokriva i njihove vlastite potrebe te nemaju viškova koje bi mogli izvesti u Ujedinjene Arapske Emirate.

Tek kao posljednju opciju ADNOC je počeo razmatrati mogućnost kupnje kondenzata od Amerikanaca.

Ne zbog cijene, već zbog psihološkog efekta koji se stvara kada tankeri, umjesto iz Perzijskog zaljeva prema SAD-u, zaplove u suprotnom smjeru.

SAD kao posljednji izbor

Nemajući drugog izbora, na kraju su kupili određenu količinu kondenzata od američke naftne kompanije i ukrcali ga na tanker US Eagle Ford koji bi u Dubai trebao stići u rujnu.

Količina kondenzata koji su Ujedinjeni Arapski Emirati kupili na američkom tržištu nije poznata.

Zna se samo da na US Eagle Ford stane oko 2 milijuna barela pa je ADNOC pribavio količinu kondenzata za oko mjesec dana rada rafinerija.
 
(vecernji.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,