Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRGOVINA U ŠVEDSKOJ ODBILA USLUŽITI ŽENU JER NIJE NOSILA HIDŽAB

TRGOVINA U ŠVEDSKOJ ODBILA USLUŽITI ŽENU JER NIJE NOSILA HIDŽAB

hidzab-ducanŽena u Švedskoj tvrdi da joj je odbijena usluga u lokalnoj trgovini koju drža somalijci jer ona nije nosila islamsku maramu, i primijetila je da se osjećala kao da je ponovno u svojoj domovini … Iranu

Poznata aktivistica za prava žena pod nazivom Soheila Fors, rekla je da je bila u kupoviti i tražila je haljinu, u trgovini u kojoj je radila ženska prodavačica.

Ubrzo nakon što je čovjek, za kojeg je Fors zaključila da je vlasnik trgovine, razgovarao sa prodavačicom na somalijskom jeziku o njezinom nenošenju hidžaba, Fors je napisala članak za švedski portal Nyheter 24.

„Žena se okrenula prema meni i rekla: ‘Na žalost, ne možete ovdje kupiti’. „Zamislite da idete u trgovinu i ne možete kupiti hranu i mlijeko”.

Na to je Fors odgovorila prodavačici: „Švedska je demokratska zemlja”. „Da, da, to je demokracija. Ja ću doći sa ili bez hidžaba” Fors je tvrdila u svojem članku.

Ovo iskustvo je prisjetilo Soheilu Fors da se prisjeti onoga što je osjećala davno prije, kao da „se vratila u Iran u doba vjerskog ugnjetavanja.”

Fors je napustila Iran 1993. godine nakon što je bila dio pokreta protiv tadašnje islamske vlade. Od tada ona u javnosti progovara o Islamu i ženskim pitanjima što ju je dovelo do toga da su joj prijetili smrću teroristi Islamske države.

„Oni pišu da znaju gdje živim i da će ubiti moju obitelj”, rekao je Fors 2015. godine.

Prema Forsi, mnogi ljudi na društvenim medijima su joj rekli da podgine tužbu protiv vlasnika trgovine zbog diskriminacije, ali ona je odlučila da ne želi rekavši to bi tužba mogla dovesti do potencijalnih etničkih sukoba između Iranaca i Somalijaca u Švedskoj.

Umjesto toga, ona zagovara bojkot tvrtki koje provode istu vrste prakse i govori da Šveđani ne trebaju trošiti svoj novac u trgovinama ako se ne pridržavaju muslimanskih tradicija.

Dvije ideje feminizma i konzervativnog islama u više navrata su udarile glavom u Švedskoj u posljednjih nekoliko godina. Jedan od najpoznatijih i nedavnih slučajeva je kada je nekoliko feministica bilo prisiljeno napustiti područja koja se smatraju „no-go zonama” zbog prisutnosti strogih islamskih uvjerenja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,