Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRGOVINA U ┼áVEDSKOJ ODBILA USLU┼ŻITI ┼ŻENU JER NIJE NOSILA HID┼ŻAB

TRGOVINA U ┼áVEDSKOJ ODBILA USLU┼ŻITI ┼ŻENU JER NIJE NOSILA HID┼ŻAB

hidzab-ducan┼Żena u ┼ávedskoj tvrdi da joj je odbijena usluga u lokalnoj trgovini koju dr┼ża somalijci jer ona nije nosila islamsku maramu, i primijetila je da se osje─çala kao da je ponovno u svojoj domovini … Iranu

Poznata aktivistica za prava ┼żena pod nazivom Soheila Fors, rekla je da je bila u kupoviti i tra┼żila je haljinu, u trgovini u kojoj je radila ┼żenska prodava─Źica.

Ubrzo nakon ┼íto je ─Źovjek, za kojeg je Fors zaklju─Źila da je vlasnik trgovine, razgovarao sa prodava─Źicom na somalijskom jeziku o njezinom neno┼íenju hid┼żaba, Fors je napisala ─Źlanak za ┼ívedski portal Nyheter 24.

ÔÇ×┼Żena se okrenula prema meni i rekla: ÔÇśNa ┼żalost, ne mo┼żete ovdje kupitiÔÇÖ. ÔÇ×Zamislite da idete u trgovinu i ne mo┼żete kupiti hranu i mlijekoÔÇŁ.

Na to je Fors odgovorila prodava─Źici: ÔÇ×┼ávedska je demokratska zemljaÔÇŁ. ÔÇ×Da, da, to je demokracija. Ja ─çu do─çi sa ili bez hid┼żabaÔÇŁ Fors je tvrdila u svojem ─Źlanku.

Ovo iskustvo je prisjetilo Soheilu Fors da se prisjeti onoga ┼íto je osje─çala davno prije, kao da ÔÇ×se vratila u Iran u doba vjerskog ugnjetavanja.ÔÇŁ


Fors je napustila Iran 1993. godine nakon ┼íto je bila dio pokreta protiv tada┼ínje islamske vlade. Od tada ona u javnosti progovara o Islamu i ┼żenskim pitanjima ┼íto ju je dovelo do toga da su joj prijetili smr─çu teroristi Islamske dr┼żave.

ÔÇ×Oni pi┼íu da znaju gdje ┼żivim i da ─çe ubiti moju obiteljÔÇŁ, rekao je Fors 2015. godine.

Prema Forsi, mnogi ljudi na dru┼ítvenim medijima su joj rekli da podgine tu┼żbu protiv vlasnika trgovine zbog diskriminacije, ali ona je odlu─Źila da ne ┼żeli rekav┼íi to bi tu┼żba mogla dovesti do potencijalnih etni─Źkih sukoba izme─Ĺu Iranaca i Somalijaca u ┼ávedskoj.

Umjesto toga, ona zagovara bojkot tvrtki koje provode istu vrste prakse i govori da ┼áve─Ĺani ne trebaju tro┼íiti svoj novac u trgovinama ako se ne pridr┼żavaju muslimanskih tradicija.

Dvije ideje feminizma i konzervativnog islama u vi┼íe navrata su udarile glavom u ┼ávedskoj u posljednjih nekoliko godina. Jedan od najpoznatijih i nedavnih slu─Źajeva je kada je nekoliko feministica bilo prisiljeno napustiti podru─Źja koja se smatraju ÔÇ×no-go zonamaÔÇŁ zbog prisutnosti strogih islamskih uvjerenja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,