Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GLOBALNA ELITA SLAVI – DEPOPULACIJA SLU┼ŻBENO PO─îELA: Bili smo upozoreni, a nismo slu┼íali! Broj spermija kod mu┼íkaraca pao za 60 posto

GLOBALNA ELITA SLAVI – DEPOPULACIJA SLU┼ŻBENO PO─îELA: Bili smo upozoreni, a nismo slu┼íali! Broj spermija kod mu┼íkaraca pao za 60 posto

spermiji-depopulacNajgore je u industrijski razvijenim zemljama, no problem je i to ┼íto je u porastu i rak testisa, problemi s hormonima…

Broj spermija kod mu┼íkaraca na Zapadu u posljednjih 40 godina pao je za 60 posto, otkriva znanstveno istra┼żivanje koje jo┼í jednom dokazuje da moderni svijet uni┼ítava zdravlje mu┼íkaraca

Znanstveni ─Źlanak objavljen je u “Human Reproduction Update”, a znanstvenici koji su radili na istra┼żivanju su iz Izraela, SAD-a, Danske, Brazila i ┼ápanjolske.

To─Źan postotak pada relativnog broja spermija koji su utvrdili zapravo je 59,3 posto, i to u razdoblju od 1971. do 2011. Dijelovi svijeta koji su se pokazali kao problemati─Źni, zapravo su redom razvijene zemlj; Europa, Sjeverna Amerika, Australija i Novi Zeland.

Pesticidi, kemikalije koje poremećuju hormone, prehrana, stres, pušenje i pretilost redom su povezani s mogućnošću uzrokovanja s ovim problemom. A on je nadalje povezan s nizom drugih bolesti poput raka testisa i povišene razine smrtnosti.

Znanstvenici zaklju─Źuju i to da stopa pada broja spermija ne pokazuje znakove zaustavljanja u posljednjih nekoliko godina. Ovaj isti trend istodobno se ne primje─çuje u drugim dijelovima svijeta; u Ju┼żnoj Americi, Africi, Aziji, gdje su odgovaraju─çe studije tako─Ĺer provedene.

Jedan od stru─Źnjaka koji je istra┼żivanje komentirao rekao je da je ono bilo “najpotpunije do sada”. Podatke je nazvao “┼íokantnima” kao i “pozivom na bu─Ĺenje” za hitnim istra┼żivanjem razloga takvih trendova.


“Broj spermija i ostali parametri sperme uz veliku vjerojatnost povezani su s mnogim utjecajima iz okoli┼ía, uklju─Źuju─çi kemikalije koje naru┼íavaju endokrini sustav, pesticide, vru─çinu i na─Źin ┼żivota, odnosno prehranu, stres, pu┼íenje i indeks tjelesne te┼żine”, stoji u ─Źlanku.

Od kemikalija koje utje─Źu na smanjivanje broja spermija, ─Źlanak posebno isti─Źe one koji plastiku ─Źine fleksibilnijom, zapravo omek┼íiva─Źe, te kemikalije za spre─Źavanje izbijanja po┼żara u proizvodnji namje┼ítaja.

To isto kao uzrok sve slabije sperme istra┼żivanja spominju ve─ç dobra dva desetlje─ça, ali se po tom pitanju ni┼íta posebno ne ─Źini.

Ovakve kemikalije, kao i neke poput nekih deterd┼żenata, mogu u─çi u prehrambeni lanac nakon ┼íto ih apsorbiraju biljke ili ih pojedu ┼żivotinje.

Prehrana u kojoj ima puno kofeina, alkohola, mesnih prera─Ĺevina, soje i krumpira tako─Ĺer mo┼że biti udarac na plodnost mu┼íkarca.

Dodatni problem je uo─Źena pravilnost razina tih kemikalija s u─Źestalo┼í─çu raka testisa, broja djece ro─Ĺene sa samo jednim testisom, s mu┼íkim pubertetom i uop─çe razinama testosterona kod mu┼íkaraca.

┼áto se ti─Źe problema s hormonima, znanstvenici nakon ove studije vi┼íe nego ikad ranije sumnjaju da s tim, me─Ĺu ostalim, ima veze i pu┼íenje majki tijekom trudno─çe.

Smanjivanje razine spermija prvi put je registrirano još prije 25 godina.

Samo, ovaj put, osim ┼íto su dokazi i trendovi dramati─Źniji nego ikad, fenomen se eksplicitno povezuje i s drugim zdravstvenim problemima.
 
(express.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,