Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EU prijeti da će Poljskoj ukinuti suverenitet jer provodi ‘Anti-Sorosevsku’ politiku

EU prijeti da će Poljskoj ukinuti suverenitet jer provodi ‘Anti-Sorosevsku’ politiku

poljska-prosvjedČelnici Europske unije su zaprijetili da će svući Poljskoj njezin suverenitet zbog bojazni da će se pokret protiv Sorosa proširiti po cijeloj Europi, a kojeg trenutno vode Poljaci

EU je zaprijetila odlukom da će se pozvati na članak 7. – potez kojim će Poljska izgubiti pravo glasa i kojim će zemlja biti u potpunosti lišena sve svoje imovine.

Europska unija je objavila u srijedu da će se poduzimati daljnje korake protiv Poljske za ono što EU smatra kao „sustavnom prijetnjom vladavini prava.”

Politički blok je kritizirao poljsku vladu rekavši da će obustaviti glasove Varšave unutar EU sindikata pozivajući se članak 7., izvještava Die Presse.

Poljska vladajuća stranka gura reforme kao sredstvo za borbu protiv onoga što oni nazivaju “ljevičarskim aktivističkim sucima”, i za uvođenje „kršćanskih vrijednosti” u sustav.

Potpredsjednik komisije Europske unije Franz Timmermans je bio pobornik pozivanja na članak 7. rekavši da je Poljska „znatno potkopala” neovisnost sudstva.

„Nisam Nostradamus, ne mogu napraviti velika predviđanja, ali vjerujem da poljski narod neće podržati vladu kada je riječ o izlasku iz EU”, Timmermans tvrdi.

G. Timmermans također je na Twitter u srijedu popodne napisao da je glasovanje o članku 7. bilo vrlo blizu aktivacije članka 7, „mi smo bili vrlo blizu pokretanja Članka 7.”
 

 
Povjerenica EU za pravosuđe Vera Jourova je također udarila po poljskoj vladi govoreći: „Ne mogu zamisliti da njemački ili švedski porezni obveznici žele platiti za uspostavu svojevrsne diktature u drugoj zemlji EU-a”, što znači da je se EU priprema za zaustavljanje dotoka novca Poljskoj iz EU.

Zakon pravosudne reforme je donijela stranka na vlasti “Zakon i pravda (PiS)” u utorak navečer, iako se nisu svi složili sa zakonom. Poljski predsjednik Andrzej Duda je pozvao na ključne reforme: „Ovaj nacrt zakona treba zaustaviti vijeće od toga da bude predmet jedne stranke, jednog političke skupine. To je neprihvatljivo … To će se uskoro vidjeti kao politički diktat.”

Jaka opozicija ovom zakonu je također došla iz drugih poljskih političkih stranaka. PiS-ov političar Jaroslaw Kaczynski je nazvao one koji se protive reformi „izdajicama”. On je rekao da su reforme bile volja njegovog brata, bivšeg predsjednika Poljske, Lech Kaczynskog, te da oporba krši tu volju.

„Nemojte uzimati ime mog pokojnog brata u svoja podmukla usta, vi koji ste ga uništili i ubili ga”, rekao je Kaczynski. Predsjednik Lech Kaczynski je poginuo u zrakoplovu poljske vlade u 2010. godini za kojeg neki kažu da je bio „čin agresije” od strane Rusije.

Da bi Članak 7. bio donesen, Europska unija zahtijeva suglasnost kvalificirane većine koja za sobom povlači glasova bilo 55 posto država članica ili zemalja koje predstavljaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Članakom 7. se također prijeti i Mađarskoj nakon što je zemlja izglasala velike reforme koje su onemogućavale veleučilište George Sorosa da provodi svoje radnje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,