Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Rim mijenja pravila igre za ‘nevladine organizacije’ koje se bave spa┼íavanjem migranata u Mediteranu

Rim mijenja pravila igre za ‘nevladine organizacije’ koje se bave spa┼íavanjem migranata u Mediteranu

imigran-itliajTalijanske vlasti procjenjuju da prisustvo “spasila─Źkih brodova” poti─Źe migrante da riskiraju svoje ┼żivote, odnosno – da Afrikanci ve─ç dobro znaju da put do Italije nije previ┼íe opasan, pa makar “plovio” na primitivnom splavu

Italija je od po─Źetka 2017. primila preko 85.000 migranata i izbjeglica i prima i dalje, ali to istovremeno radikalizira pozicije zvani─Źnog Rima.

Talijanska vlada je na tom valu ve─ç predlo┼żila da se ograni─Źi djelovanje u Mediteranu organizacija koje se bave ljudskim pravima migranata i njihovim spa┼íavanjem.

Rim je ve─ç objavio da je vi┼íe od tre─çine svih migranata iz Afrike iz voda Mediterana spa┼íeno u re┼żiji takvih organizacija. Tako─Ĺer, da svakoga dana pod njihovim pokroviteljstvom isplovljavaju desetci brodova koji ponekad po pu─Źini doslovno “love” migrante i izbjeglice.

Talijanske vlasti procjenjuju da prisustvo “spasila─Źkih brodova” poti─Źe migrante da riskiraju svoje ┼żivote, odnosno – da Afrikanci ve─ç dobro znaju da put do Italije nije previ┼íe opasan, pa makar “plovio” na primitivnom splavu.

Rim je ve─ç odlu─Źio razraditi pravila kojih ─çe morati pridr┼żavati sve organizacije sa spasila─Źkim brodovima.

Jedno od tih pravila je zabrana takvim brodovima da na bilo koji na─Źin signaliziraju ili javljaju ┼ívercerima migranata da se nalaze u blizini. Odnosno, gdje se u nekom trenutku nalaze.

Druga obveza je da svi brodovi na palubi moraju imati bar jednog policajca.

Tre─ça obveza bit ─çe da svaki spasila─Źki brod mora spa┼íene sam odvesti u neku od luka, a ne prebacivatiÔÇőih – kao dosad – na druge brodove.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,