Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Neću se dati jeb**i’: Ministar obrane Francuske dao ostavku nakon sukoba sa Macronom oko proračunskih rezova

‘Neću se dati jeb**i’: Ministar obrane Francuske dao ostavku nakon sukoba sa Macronom oko proračunskih rezova

macron-pierre-franc„Neću dopustiti da me jeb* na taj način”, rekao je on izvijestiteljima Reutersa. „Možda sam glup, ali znam kad sam preveslan.”

Francuski vojni zapovjednik je ostavku nakon otvorenog sukoba sa predsjednikom Emmanuel Macronom oko vojne potrošnje. Pierre de Villiers se javno žalio oko Macronovih rezova u vojnom proračuu, navodno rekavši da on neće biti „Jeb** na taj način”, piše RT

„U sadašnjim okolnostima ne vidim više sebe u mogućnosti da garantiram robusne obrambene snage koje su potrebne da bi osugurale zaštitu Francuske i francuskog naroda, danas i sutra, i za održavanje ciljeva naše zemlje”, rekao je De Villiers, kako je naveli francuski mediji.

On je dodao da je Macron prihvatio njegovu ostavku.

Otvoreni sukob između šefa države i šefa oružanih snaga počeo je ranije u srpnju kada je francuski ministar financija Gerald Darmanin najavio rezove vojnog proračuna.

Prema predloženom smanjenju proračuna, Ministarstvo obrane će morati napraviti uštede od 850 milijuna eura (980 milijuna dolara). Ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstavo vanjskih poslova će se također morati suočiti sa smanjenjem budžeta.

Darmanin je rekao novinama Le Parisien da su vlasti „pronašle način na koji će uštedjeti 4,5 milijarde eura … samo u nacionalnoj vladi” i obećao da neće socijalno osiguranje, niti lokalna vlast „biti dio te štednje.”

De Villiers (60), prosvjedovao je u svezi rezova i prije parlamentarnih odbora.

„Neću dopustiti da me jeb* na taj način”, rekao je on izvijestiteljima Reutersa. „Možda sam glup, ali znam kad sam preveslan.”

Macron je financijski “ošamario” De Villiersa, govoreći da je on „napravio obveze”, i da je on bio De Villiersov šef u svom tradicionalnom godišnjem obraćanju vojsci u kojem su bili prisutni visoki vojni časnici i njihove obitelji.

„Ja sam odradio svoje obveze, ja sam vaš šef”, rekao je on

„Ako šef osoblja oružanih snaga ima problem s predsjednikom Republike, šef osoblja se mora mijenjati”, dodao je Macron u razgovoru za novine Journal du dimanche.

„Vojska se u osnovi pokorava i poslušna je. Dakle, u suštini je predsjednik bio u okviru svojih prava prepravljanja svojih ovlasti … No, način na koji je to učinio će će ostaviti posljedice. Ne možete javno preispitivati vojne vođe kao što je Macron to uradio De Villiersu pred svojim podređenima„ rekao je bivši zapovjednik

Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je pohvalio De Villiersa u srijedu, rekavši: „On je veliki vojnik, velikog integriteta i inteligencije.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,