Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Industrijski spojevi ftalati kori┼íteni za ‘omek┼íavanje plastike’ koja je prona─Ĺena u siru

Industrijski spojevi ftalati kori┼íteni za ‘omek┼íavanje plastike’ koja je prona─Ĺena u siru

makaroni-pastaKemikalije pod nazivom ftalati koji se koriste za omek┼íavanje plastike su prona─Ĺene u siru

Ako vam jedete sir u prahu koji dolazi u maloprodajnim makaronima sa sirom, onda je vjerojatno da ste tako─Ĺer jeli spojeve ftalate, prema nedavno objavljenoj analizi. Ove otrovne kemikalije se jednostavno uvla─Źe u hranu.

Ftalati se naširoko koriste u industriji plastike, guma, premaza, ljepila, brtvila, tiskarske boje i mirisa.

Kemijski spoj kojeg je napravio ─Źovjek uzrokuje ┼íirok spektar oblika toksi─Źnosti i nalaze se u plasti─Źnim materijalima, kao ┼íto su plasti─Źne cijevi i plasti─Źni proizvodi, a koristi se tako─Ĺer za obradu sira, i opet je prona─Ĺen u ambala┼żi prehrambenog proizvoda. Oni mogu migrirati u prehrambene proizvode tijekom obrade, pakiranja i pripreme.

Izlo┼żenost ftalatima mo┼że dovesti do autizam, astme u djetinjstvu, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, pretilosti, uro─Ĺene mane, ni┼że razine mu┼íkih spolnih hormona, posebice testosterona koji je potreban za zdravlje (nedostatak androgena), te niz drugih kroni─Źnih bolesti.

Donosimo vam sa┼żetak nedavnog ispitivanju koje je provedeno u laboratoriju u Belgiji:

Sa┼żetak glavnih nalaza

1. Ftalati su otkriveni u gotovo svakom ispitivanom proizvodu od sira (29 od 30 varijacija proizvoda). Ispitivanje je identificiralo deset razli─Źitih ftalate u svim prehrambenim proizvodima, i ─Źak dao ┼íest vrsta u jednom proizvodu.

2. Prosje─Źne razine ftalata su ─Źetiri puta ve─çe kod makarona sa sirom u prahu nego kod ostalih prirodnih tvrdih sireva;


3. DEHP, naj─Źe┼í─çe kori┼íten i zabranjivan ftalat, prona─Ĺen je ─Źe┼í─çe i u mnogo vi┼íoj koncentraciji od bilo koje druge vrste ftalata, me─Ĺu svim proizvodima od sira koji su testirani.

“Koalicija za sigurniju preradu i pakiranje hrane” kupila je 30 razli─Źitih proizvoda od sira sa polica trgovina u SAD-u – 10 razli─Źitih vrsta makarona sa sirom u prahu, pet razli─Źitih vrsta prera─Ĺenih narezanih sireva i 15 vrsta prirodnog sira – zatim su dostavili paket flamanskom Institutu za tehnolo┼íka istra┼żivanja. Institut nije dao popis brandova imena proizvoda koja su ispitivali.

Ipak, oni su testirali svaki uzorak i na┼íli zna─Źajne razine ftalata u njima, osim u jednom proizvodu. U prosjeku, razine ftalata u sirevima u prahu utvr─Ĺeno je da su dva puta vi┼íe nego kod narezanih sireva i ─Źetiri puta vi┼íe nego u cjelovitim sirevima prirodnih sireva.

Za razliku od Europske unije i zemalja poput Japana i Argentine, koje su zabranile u potpunosti ftalate, ameri─Źka ograni─Źenja u kori┼ítenju ove kemikalija su ograni─Źene.

Kao takvi, ftalati se koriste u plasti─Źnim proizvodima, kao ┼íto su cijevi i tube, a koriste se i za obradu sira i nalaze se u ambala┼żi proizvoda.

Druge zemlje imaju dobar razlog da zabrane ovu skupinu kemikalija. U preglednom ─Źlanku magazina “Environmental Research” iz 2016. godine za istra┼żivanje okoli┼ía, autori su otkrili vezu izme─Ĺu ftalata i autizma.

Studija od sije─Źnja ove godine, objavljeno u ─Źasopisu “Pediatric Research”, otkrila je povezanost izme─Ĺu izlo┼żenosti ftalatima u maternici i vi┼íi indeks tjelesne mase nakon ro─Ĺenja koji bi mogao dovesti do pretilosti u djetinjstvu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,