Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Zašto ovo Rusija i Kina nisu primjetili? Američke satelitske snimke otkrile pravu istinu o količini plutonija u Sjevernoj Koreji

Zašto ovo Rusija i Kina nisu primjetili? Američke satelitske snimke otkrile pravu istinu o količini plutonija u Sjevernoj Koreji

koreja-plutonijPrisjetimo se informacija da je Irak prije napada američke koalicije posjedovao oruzje za masovo uništenje tako isto sad i Iran “razvija nuklearno oružje”. Dokazi nikada nisu objavljeni

Sjeverna Koreja je 2007. deaktivirala reaktor u Yonbyonu u skladu s odredbama sporazuma o razoružanju u zamjenu za humanitarnu pomoć.

Satelitske snimke glavnog sjevernokorejskog postrojenja pokazuju da je Pjongjang za svoj program nuklearnog naoružanja proizveo više plutonija nego se pretpostavljalo, javljaju u subotu agencije pozivajući se na “38 North”, američki ‘think-tank’.

Snimke radiokemijskog laboratorija u nuklearnoj centrali Yongbyon, prikupljene u razdoblju od rujna 2016. do lipnja 2017., daju naslutiti da je u dva navrata došlo do ponovne obrade nuklearnog goriva u cilju proizvodnje “neutvrđene količine plutonija, što bi moglo dodatno osnažiti nuklearni kapacitet Sjeverne Koreje”.

Analitičari u spomenutom ‘think-tanku’ također napominju da su snimke postrojenja u Yongbyonu za obogaćivanje urana pokazale aktivnost centrifuga kako bi se povećala količina obogaćenog urana, drugog izvora za proizvodnju nuklearne bombe.

Sjeverna Koreja je 2007. deaktivirala reaktor u Yongbyonu u skladu s odredbama sporazuma o razoružanju u zamjenu za humanitarnu pomoć. No, vlast u Pjongjangu se vratila obnovi nuklearnog postrojenja nakon trećeg nuklearnog pokusa 2013.

Sjeverna Koreja je od 2006. izvela pet nuklearnih pokusa, od kojih dva od siječnja 2016. Početkom srpnja ove godine izvela je povijesno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,