Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Za┼íto ovo Rusija i Kina nisu primjetili? Ameri─Źke satelitske snimke otkrile pravu istinu o koli─Źini plutonija u Sjevernoj Koreji

Za┼íto ovo Rusija i Kina nisu primjetili? Ameri─Źke satelitske snimke otkrile pravu istinu o koli─Źini plutonija u Sjevernoj Koreji

koreja-plutonijPrisjetimo se informacija da je Irak prije napada ameri─Źke koalicije posjedovao oruzje za masovo uni┼ítenje tako isto sad i Iran “razvija nuklearno oru┼żje”. Dokazi nikada nisu objavljeni

Sjeverna Koreja je 2007. deaktivirala reaktor u Yonbyonu u skladu s odredbama sporazuma o razoru┼żanju u zamjenu za humanitarnu pomo─ç.

Satelitske snimke glavnog sjevernokorejskog postrojenja pokazuju da je Pjongjang za svoj program nuklearnog naoru┼żanja proizveo vi┼íe plutonija nego se pretpostavljalo, javljaju u subotu agencije pozivaju─çi se na “38 North”, ameri─Źki ‘think-tank’.

Snimke radiokemijskog laboratorija u nuklearnoj centrali Yongbyon, prikupljene u razdoblju od rujna 2016. do lipnja 2017., daju naslutiti da je u dva navrata do┼ílo do ponovne obrade nuklearnog goriva u cilju proizvodnje “neutvr─Ĺene koli─Źine plutonija, ┼íto bi moglo dodatno osna┼żiti nuklearni kapacitet Sjeverne Koreje”.

Analiti─Źari u spomenutom ‘think-tanku’ tako─Ĺer napominju da su snimke postrojenja u Yongbyonu za oboga─çivanje urana pokazale aktivnost centrifuga kako bi se pove─çala koli─Źina oboga─çenog urana, drugog izvora za proizvodnju nuklearne bombe.

Sjeverna Koreja je 2007. deaktivirala reaktor u Yongbyonu u skladu s odredbama sporazuma o razoru┼żanju u zamjenu za humanitarnu pomo─ç. No, vlast u Pjongjangu se vratila obnovi nuklearnog postrojenja nakon tre─çeg nuklearnog pokusa 2013.

Sjeverna Koreja je od 2006. izvela pet nuklearnih pokusa, od kojih dva od sije─Źnja 2016. Po─Źetkom srpnja ove godine izvela je povijesno lansiranje interkontinentalnog balisti─Źkog projektila.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,