Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Državni dužnosnik Haitija koji je razotkrio Zakladu Clinton i trebao svjedočiti sljedeći tjedan – pronađen je mrtav u Miamiju

Državni dužnosnik Haitija koji je razotkrio Zakladu Clinton i trebao svjedočiti sljedeći tjedan – pronađen je mrtav u Miamiju

clinton-klausKlaus Eberwein, bivši vladin službenik na Haitiju za kojeg se očekivalo da će sljedećeg tjedna razotkriti razmjere korupcije i zlouporabe Zaklade Clinton, je pronađen mrtav u Miamiju. Imao je 50 godina

Eberwein se trebao pojaviti sljedeći utorak pred Komisijom za etiku i atikorpuciju Haitija, gdje se naširoko očekivalo da svjedoči protiv Zaklade Clinton koja je otuđila donacije za Haiti u vrijeme potresa od međunarodnih donatora.

Prema miamijskom mrtvozorniku, službeni uzrok smrti je bio „pucanj u glavu„. Eberweinova smrt je registrirana kao „samoubojstvo”.

Eberwein, koji je priznao mu je život u opasnosti, bio je žestoki kritičar aktivnosti Clintonove zaklade na karipskom otoku, gdje je služio kao generalni direktor vladine ekonomske agencije za razvoj, “Fonds d’Assistance économique et sociale”, tijekom tri godine.

Prema Eberweinu, beznačajnih 0,6% donacija odobrenih od strane međunarodnih donatora s ciljem izravnog pomaganja Haićanima je zapravo završio u rukama organizacija na Haitiju. Daljnjih 9,6% je završilo u rukama vlade Haitija. Preostalih 89,8% – ili 5,4 milijardi dolara – je usmjeravano prema stranim organizacijama na Haitiju.

„Zaklada Clinton, oni su kriminalci, oni su lopovi, oni su lažljivci, oni su sramota”, rekao je Eberwein na prosvjedu ispred sjedišta Zaklade Clinton na Manhattanu prošle godine.

Prema novinama Haiti Libre, Eberwein je rekao da će biti u „dobrom raspoloženju„ s planovima za budućnost. Njegovi bliski prijatelji i poslovni partneri su šokirani idejom je možda počinio samoubojstvo.

„To je stvarno šokantno”, rekao je vlasnik restorana Muncheez, Gilbert Bailly. „Odrasli smo zajedno, bio mi je poput obitelji.”

Bailly je rekao da posljednji put razgovarao sa Eberweinom prije dva tjedna, i on je bio dobro raspoložen. Bili su uzbuđeni oko budućih poslovnih planova i radili na otvaranju restorana Muncheez u Sunriseu, rekao je on.

Haićanska vlada je izdala službenu obavijest kojom zahvaljuje Eberweinu za njegovu službu i žalost zbog njegove prerane smrti.

„Opća uprava vladine ekonomske agencije za razvoj FAES želi javno objaviti svoja suosjećanja sa ožalošćenom obitelji, prijateljima i suradnicima. FAES-ova zastava će se vijoriti na pola koplja od srijede 12. do utorka 18. srpnja 2017. Neka njegova duša počiva u miru„ izjavio je generalni direktor Charles Ernest Chatelierov. (YNW)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,