Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Američka zamjena teza: Za 150 godina svrgnuli 100 svjetskih lidera, pa sada krive Putina

Američka zamjena teza: Za 150 godina svrgnuli 100 svjetskih lidera, pa sada krive Putina

predjesnici-diktatoriKad vlast u nekoj državi iz ekonomskog, geostrateškog ili bilo kojeg drugog razloga ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, one je svrgavaju na silu prema matrici koju su naslijedile od Velike Britanije

Vladimir Putin, koga sam upoznao tijekom godina, doslovno je pokušao promijeniti ishod ne samo naših, već i izbora u Francuskoj. Pokušao je i da zbaci Vladu Crne Gore, lijepe male zemlje. I nije bilo nikakve kazne.

Sve ovo ponovio je poznati jastreb američke duboke države senator John McCain, izrecitovavši svoju mantru o Rusiji i opsjednutost njezinim predsjednikom. Ovoga puta, sve to je učinio gostujući na televiziji CBS-u, a suština svih njegovih žaoka je klasična zamjena teza.

Ako Americi smeta vlast u nekoj državi, napominje za Sputnjik povjesničar Aleksandar Raković, iz ekonomskog, geostrateškog ili bilo kojeg drugog razloga, ona je svrgava na silu. To je, ističe Raković, karakteristika njihove politike koju su naslijedili od Britanaca, i na tome rade zajedno.

Stoljeće i pol intervencionizma

Nabrojati sve zemlje gdje je Amerika rušila vlade ili podržavala one koji ruše te vlasti je toliko duga, da ih ne možemo sve pobrojati jer bi to bilo nekoliko stotina primjera u proteklih 150 godina. Ono što možemo, je da se fokusiramo na neke karakteristične primjere.

“Spomenimo Korejski rat i američko sudjelovanje, također Vijetnamski rat i kaos koji su tamo napravili Amerikanci, zatim svrgavanje vlasti u Čileu uz pomoć CIA kad je zbačen Salvador Allende, potom destabilizaciju Nikaragve 80-ih i svrgavanje vlasti u Granadi 1983, svakako i operaciju u Panami 1989. oko kontrole Panamskog kanala”.

Nema demokracije za neprijatelje Washingtona

Napad na Republiku Srpsku 1994. ovaj povjesničar također svrstava u američko djelovanje u drugim državama, kao i svrgavanje vlasti Sadama Huseina u zaljevskom ratu koji je trajao od 2003. do 2011. i svrgavanje i linčovanje Muamera el Gadafija u Libiji.

“Zatim svrgavanje Eduard Shevardnadzea u Gruziji, pa obojene revolucije u Tunisu, Egiptu, kad su vrgnut Ben Ali i Hosni Mubarak“.

I u Siriji je, podsjeća, pokušano svrgavanje Bashara al Assada, u kome nisu uspjeli, ali su napravili kaos u toj zemlji. Posljednji primjer, jeste smjena sa vlasti Nikole Gruevskog u Makedoniji.

“Nabrojani su samo neki primjeri, ali ima ih zaista previše na svim meridijanima da bismo mogli svaki spomenuti. Svugdje pokušavaju, ali nisu svugdje uspjeli. U Venezueli nisu uspjeli, ali tamo upravo imamo pokušaj svrgavanja vlasti. U Boliviji nisu uspjeli, odatle su istjerani, ali pokušat će neki drugi put”, kaže Raković.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,