Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PROMOCIJA DEPOPULACIJE: Melinda Gates isti─Źe va┼żnost kontraceptiva u borbi protiv siroma┼ítva

PROMOCIJA DEPOPULACIJE: Melinda Gates isti─Źe va┼żnost kontraceptiva u borbi protiv siroma┼ítva

bill-melinda-gatKontracepcijska sredstva su “jedna od najve─çih svjetskih inovacija” u borbi protiv siroma┼ítva u svijetu, izjavila je u utorak filantropkinja Melinda Gates, pozvav┼íi stanovnike svijeta da im planiranje obitelji postane globalni prioritet

Pristup kontracepciji poti─Źe ekonomsku produktivnost na na─Źin da ┼żenama omogu─çuje da privre─Ĺuju i zara─Ĺuju, a omogu─çuje i planiranje manjih obitelji koja raspola┼żu s vi┼íe sredstava namijenjenih djeci, preciznije njihovu zdravlju i obrazovanju, kazala je Gates.

Zaklada Billa i Melinde Gates u Londonu je organizirala me─Ĺunarodni summit o planiranju obitelji, na kojoj se od donatora o─Źekuje prikupljanje najmanje 2,5 milijarda dolara kako bi na globalnoj razini pristup kontraceptivima postao ┼íto ve─çi.

“Kontracepcijska sredstva idu na ruku ┼żenama, osna┼żuju ih i ─Źine sposobnijima, a sposobne ┼żene…, upravo one mijenjaju dru┼ítva”, rekla je Gates.

Zaklada ─çe najaviti doniranje dodatnih 375 milijuna dolara za planiranje obitelji u predstoje─çe ─Źetiri godine.

Summit se odr┼żava u kriti─Źnom trenutku, kad je ameri─Źki predsjednik Donald Trump najavio da kani prekinuti financiranje Zaklade za stanovni┼ítvo (UNFPA), UN-ove agencije koja brine o planiranju obitelji te o spolnom i reproduktivnom zdravlju.


Usto je Trumpova administracija ponovno uspostavila politiku blokiranja ameri─Źkog financiranja grupa koje djeluju izvan SAD-a kako bi nedovoljno obrazovano stanovni┼ítvo informirali o poba─Źaju i kontracepciji.

Melinda Gates, supruga suosniva─Źa Microsofta Billa Gatesa kazala je kako je njoj kontracepcija omogu─çila da zavr┼íi studij, da ostvari uspje┼ínu karijeru te da isplanira kad ─çe imati djecu.

“Moja obitelj, karijera i ─Źitav ┼żivot izravan su rezultat ─Źinjenice da sam imala pristup kontracepcijskim sredstvima”, istaknula je, dodav┼íi da zna kako brojne ┼żene diljem svijet zbog premalo informacija o kontraceptivima “zatrudne prerano ili prekasno ili ─Źe┼í─çe nego bi ┼żeljele”.

Iznijela je i podatak po kojemu ─Źak 214 milijuna ┼żena i djevojaka u zemljama u razvoju nema pristup kontracepcijskim sredstvima. (Afrika je stalno spominjano mjesto Fondacije Gates)

Kad ne bi bilo tako, svake bi se godine sprije─Źilo 67 milijuna neplaniranih trudno─ça, kao i 76.000 smrtnih ishoda rodilja zbog komplikacija tijekom trudno─çe i poroda uslijed raznih komplikacija.

Istaknula je da su kontracepcijska sredstva “jedna od najmudrijih investicija jedne zemlje”, koja na “individualnoj razini ┼żivot ─Źini boljim, a na op─çoj bitno mijenja njezine ekonomske smjernice”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,