Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PROMOCIJA DEPOPULACIJE: Melinda Gates ističe važnost kontraceptiva u borbi protiv siromaštva

PROMOCIJA DEPOPULACIJE: Melinda Gates ističe važnost kontraceptiva u borbi protiv siromaštva

bill-melinda-gatKontracepcijska sredstva su “jedna od najvećih svjetskih inovacija” u borbi protiv siromaštva u svijetu, izjavila je u utorak filantropkinja Melinda Gates, pozvavši stanovnike svijeta da im planiranje obitelji postane globalni prioritet

Pristup kontracepciji potiče ekonomsku produktivnost na način da ženama omogućuje da privređuju i zarađuju, a omogućuje i planiranje manjih obitelji koja raspolažu s više sredstava namijenjenih djeci, preciznije njihovu zdravlju i obrazovanju, kazala je Gates.

Zaklada Billa i Melinde Gates u Londonu je organizirala međunarodni summit o planiranju obitelji, na kojoj se od donatora očekuje prikupljanje najmanje 2,5 milijarda dolara kako bi na globalnoj razini pristup kontraceptivima postao što veći.

“Kontracepcijska sredstva idu na ruku ženama, osnažuju ih i čine sposobnijima, a sposobne žene…, upravo one mijenjaju društva”, rekla je Gates.

Zaklada će najaviti doniranje dodatnih 375 milijuna dolara za planiranje obitelji u predstojeće četiri godine.

Summit se održava u kritičnom trenutku, kad je američki predsjednik Donald Trump najavio da kani prekinuti financiranje Zaklade za stanovništvo (UNFPA), UN-ove agencije koja brine o planiranju obitelji te o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Usto je Trumpova administracija ponovno uspostavila politiku blokiranja američkog financiranja grupa koje djeluju izvan SAD-a kako bi nedovoljno obrazovano stanovništvo informirali o pobačaju i kontracepciji.

Melinda Gates, supruga suosnivača Microsofta Billa Gatesa kazala je kako je njoj kontracepcija omogućila da završi studij, da ostvari uspješnu karijeru te da isplanira kad će imati djecu.

“Moja obitelj, karijera i čitav život izravan su rezultat činjenice da sam imala pristup kontracepcijskim sredstvima”, istaknula je, dodavši da zna kako brojne žene diljem svijet zbog premalo informacija o kontraceptivima “zatrudne prerano ili prekasno ili češće nego bi željele”.

Iznijela je i podatak po kojemu čak 214 milijuna žena i djevojaka u zemljama u razvoju nema pristup kontracepcijskim sredstvima. (Afrika je stalno spominjano mjesto Fondacije Gates)

Kad ne bi bilo tako, svake bi se godine spriječilo 67 milijuna neplaniranih trudnoća, kao i 76.000 smrtnih ishoda rodilja zbog komplikacija tijekom trudnoće i poroda uslijed raznih komplikacija.

Istaknula je da su kontracepcijska sredstva “jedna od najmudrijih investicija jedne zemlje”, koja na “individualnoj razini život čini boljim, a na općoj bitno mijenja njezine ekonomske smjernice”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,