Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Američka država Oregon donijela zakon o dekriminalizaciji kokaina, meta i heroina

Američka država Oregon donijela zakon o dekriminalizaciji kokaina, meta i heroina

droga-kokaDržavni zakonodavac države Oregon je smanjio kazne za posjedovanje droge u zakonu koji je upravo izglasan

Zakon H.B. 2355 koji je prošao oba doma i Senat prošlog tjedna proglasit će prekršajima posjedovanje opojnih droga, radije nego kaznenim djelom, ukoliko osoba koja je imala drogu u posjedu nije osuđivana zbog droge.

Prema priopćenju objavljenom 7. srpnja Oregonski odvjetnik Ellen Rosenblum kaže da zakon predviđa „smanjenje kazni za niže prekršitelje. Zakon također smanjuje maksimalnu kaznu za prekršitelje klasu A za jedan dan kako bi se izbjegla obvezna deportacija.”

Prema tekstu zakona, droge kao što su LSD, MDMA, kokain, met, oksikodon i heroin u osnovi su dekriminalizirane u malim količinama.

Svaka droga na popisu koju osoba posjeduje je kazneno djelo ako:

„(A) osoba koja posjeduje veću količinu kontrolirane tvari i u vrijeme posjedovanja, osoba ima prethodno krivično djelo vezano za drogu; (B) U vrijeme posjeda, osoba je bila dva ili više puta osuđivana za nezakonito posjedovanje iskoristive količine kontrolirane tvari.”

Za „prekršaje” vrijede različite količine različite droge. Na primjer, maksimalna dopuštena količina “acida” je do „40 jedinica”, a pojedinci mogu imati do pet MDMA tableta ili manje od jedan gram prije nego njihova „djela” prerastu u krivično djelo, piše TAM. http://theantimedia.org/oregon-decriminalize-cocaine-meth/

Manje od dva grama kokaina predstavlja prekršaj, a ne krivično djelo, po novom zakonu.

Zastupnik Mitch Greenlick, demokrat koji predstavlja Portland, rekao je za portal Lund Report:

„Moramo liječiti ljude, a ne ih stavljati u zatvor. To bi bilo kao da ih stavimo u državnu kaznionicu zato što imaju dijabetes … To je kronični poremećaj mozga i on treba biti tretiran na ovaj način.”

„Kada stavite ljude u zatvor i pripišete im krivično djelo, njima je tada vrlo teško da uspiju u životu”, dodao je.

Isti Zakon također propisuje smjernice i zahtjeve za smanjenje vladinog profiliranja na temelju „pojedinčeve stvarne ili percipirane dobi, rase, etničke pripadnosti, boji kože, nacionalnog podrijetla, jezika, spola, spolnog identiteta, seksualne orijentacije, političke pripadnosti, religije, beskućništva ili invaliditeta.”

Novi zakon će se primjenjivati​u agencijama, kao što su državne policije, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo vanjskih poslova, okružno tužiteljstvo, pa čak i u sveučilištima i vladama.

„Zakon će će također smanjiti kazne posjedovanje droge iz krivičnog djela u prekršaj za one pojedince koji posjeduju male količine droge i koji nemaju značajnu kriminalnu povijest. Oregonski podaci pravne radne skupine su pokazali razlike koje dovode da više manjina budu osuđene na kaznena djela povezana s drogom isključivo zbog njihove rasnog ili etničkog statusa.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,